90 procent av patienterna i regionen som bedömdes behöva en läkartid fick detta inom sju dagar. Det visar den senaste mätningen, från mars 2006, som primärvården genomförde för att följa upp vårdgarantin. Med detta resultat ligger regionen över snittet i landet som var 87 procent. Största förbättringen finns inom Primärvården Göteborg som ökat från 71 till 85 procent.Enligt vårdgarantin ska primärvården erbjuda hjälp, antingen per telefon eller genom besök, samma dag som patienter har kontakt. Om patienten bedöms behöva en läkarkontakt får väntetiden vara högst sju dagar.
Vårdgarantin i primärvården kommer att följas upp regelbundet och redovisas både på regionens hemsidor och på nationell nivå.
Mätningar har också gjorts över primärvårdens telefontillgänglighet. I genomsnitt får 82 procent av samtalen som rings svar samma dag.
Vissa regionala skillnader finns både mellan områdena och enskilda vårdcentraler.
Förändringar inom folktandvården i Södra Älvsborg
Ledningen inom Primärvården/Folktandvården Södra Älvsborg ska, på uppdrag av primär- och tandvårdsstyrelsen, presentera förslag till en ändrad klinikstruktur för att möta de försämrade ekonomiska förutsättningarna. Ambitionen är att bedriva samma verksamhet som idag, men att koncentrera den till färre kliniker.
Förslagen handlar om två större förändringar:
Dels ska primär- och tandvårdsledningen i Södra Älvsborg presentera förslag till en ny klinik i Marks kommun som bildas genom en sammanslagning av Folktandvården Skene och Folktandvården Kinna.
Dels har de fått i uppdrag att planera och genomföra ombyggnation och anpassning av lokalerna vid Folktandvården Södra Torget och flytt av verksamheten från Folktandvården Trandared dit.
Under de tre senaste åren har ersättningen från hälso- och sjukvårdsnämnderna i området minskat med sammanlagt 15 miljoner kronor och förändringarna är ett sätt att möta detta.
Allmän hörselscreening på nyfödda föreslås
Primär- och tandvårdsstyrelsen har yttrat sig över en motion av Susanne Aronsson och Margaretha Bjälkemo, sjukvårdspartiet, om att införa hörselscreening för alla nyfödda i Västra Götalandsregionen. Styrelsens synpunkt är att tidig upptäckt av hörselskador och därmed möjlighet till tidigt påbörjad habilitering kan ge barnen en bättre språkutveckling. Styrelsen föreslår att allmän hörselscreening på nyfödda genomförs i regionen samt att förlossningsklinikerna får i uppdrag att organisera och genomföra hörselscreeningen.
Månadsrapport maj
Årsprognosen för förvaltningen är positiv i jämförelse med budget, motsvarande 6,9 miljoner kronor. Produktionsförändringen är också positiv, motsvarande 1,4 procent, både när det gäller läkarbesök och sjukvårdande behandlingar, om man jämför med samma period 2005.