Pressmeddelande
Från Primär- och tandvårdsstyrelsen
2006-10-31 15:00


Från Primär- och tandvårdsstyrelsen

Detaljbudgetarna för 2007 godkända


Primär- och tandvårdsstyrelsen har godkänt detaljbudgetarna för primärvården och folktandvården i Västra Götalandsregionen. Förutsättningen är att respektive hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar enligt föreslagna överenskommelser.

Från och med årsskiftet bildas fem primärvårdsförvaltningar och en sammanhållen tandvårdsförvaltning utifrån de åtta områden som idag utgör primär- och tandvårdsförvaltningen. Detaljbudgetarna och överenskommelserna som gäller för de nya förvaltningarna redovisas i korthet längre ner.

Prislista för vuxentandvård 2007

Primär- och tandvårdsstyrelsen föreslår att regionfullmäktige fattar beslut om en generell höjning av prislistan för folktandvård motsvarande 2,7 procent samt godkänner de föreslagna prisförändringarna på åtgärder som inte ingår i den generella prishöjningen.
De nya priserna gäller från och med 1 januari 2007.

Nya lokaler för Vårdcentralen Backa

Vårdcentralen Backa ska flytta sin verksamhet till nya lokaler vid Rimmaregatan. Där får vårdcentralen de tre nedersta våningsplanen. Verksamheten finns i dag vid Selma Lagerlöfs torg på fyra olika adresser och det skapar problem när det gäller samarbetet inom enheten. Dessutom saknas funktionellt utrymme för specialistmedverkan från SU samt utrymme för utbildningsverksamhet.
Bo Rangmar, områdesdirektör i Primärvården Göteborg, har fått i uppdrag att genomföra planeringen av flytten och har tillsammans med primär- och tandvårdsdirektör Hans Johanson styrelsens uppdrag att teckna hyresavtal.

Provisorisk vårdcentral i Tynnered

Områdesdirektör Bo Rangmar har fått styrelsens uppdrag att upprätta provisoriska lokaler för primärvård vid Opaltorget i avvaktan på att en permanent vårdcentral kan skapas. Han ska tillsammans med Västfastigheter genomföra upphandling och projektering av den nya lokalen.
Invånarna i Önnered och Grevegården har de senaste åren hört till Hagens vårdcentral som sedan en tid flyttats till Sandarne. Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 har ansett att avståndet till vårdcentralen för dessa invånare i samband med det blivit för långt och kansliet har haft i uppdrag att finna andra lösningar.

Svalebo vårdcentral i nya lokaler

Svalebo vårdcentral flyttar sin verksamhet till nya lokaler på Axel Dahlströms torg. Vårdcentralen flyttar in i Högsbotorpshemmet som stadsdelsförvaltningen planerar att bygga om och bygga till. I och med det kan även Svalebos BVC-verksamhet som idag är utlokaliserad inrymmas i vårdcentralens lokaler. Fördelarna med flytten är bättre kommunikationer och annan service. Bland annat ser man stora möjligheter för en utvecklad samverkan mellan primärvård, hemtjänst, äldreomsorg, hemsjukvård, apotek med mera.
Bo Rangmar, områdesdirektör i Primärvården Göteborg, har fått styrelsens uppdrag att ombesörja flytten och att tillsammans med primär- och tandvårdsdirektör Hans Johanson slutföra hyresförhandlingarna.

Kort om detaljbudget och överenskommelse 2007

Primärvården Skaraborg
Budgeten baseras på överenskommelserna med de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna för Skaraborg. Primärvårdens ersättning har indexuppräknats med 2,5 procent, förutom receptläkemedel och Apodosläkemedel. En omfördelning från läkemedel på 2,0 Mkr och ett tillskott på 8,0 Mkr utöver index gör det möjligt med utveckling av prioriterade områden. I ersättningen ingår också medel för åtgärder mot strukturella löneskillnader på 2,1 Mkr. Primärvården Skaraborg har under 2007 möjlighet att utnyttja eget kapital med 3,2 Mkr för att rekrytera ST-läkare.
Utvecklingsområdena för 2007 är förbättrad tillgänglighet, utökade insatser för patienter med kroniska sjukdomar och äldre, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser samt psykisk ohälsa. Det handlar exempelvis om:

  • Förbättrad telefontillgänglighet genom fler sjukskötersketjänster.
  • Patientkontakter via Internet.
  • Metodutveckling av mottagningsverksamheten.
  • Utbildningsinsatser.
  • Stöd till personer som vill ändra livsstil.
  • Utökade insatser inom området psykisk ohälsa för patienter med ätstörningar, självmordsprevention, missbruk, smärta, utmattningssyndrom etc.
  • Utvecklad samverkan för att minska sjukfrånvaron.

Primärvården Södra Älvsborg
Större förändringar under 2007:

  • Förstärkning (totalt 2,25 årsarbetare) av Sjukvårdsupplysningen för att trygga befolkningens behov av rådgivning.
  • Inrättande av s.k. ”rundabarnsteam” på våra barn- och ungdomsmedicinska mottagningar.
  • Tillsättning av sjuksköterskor med inriktning psykisk ohälsa (1/20 000 innevånare).
  • Förstärkning av Barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna med psykologkompetens för att möta den ökande psykiska ohälsan hos barn och ungdomar.
  • Fler dietister i primärvård.
  • Lokal åtgärdsplan för minskad sjukfrånvaro. Det innebär bl a att primärvården ska anställa en processledare för Södra Älvsborg med uppdrag att koordinera, utveckla och samordna processerna kring sjukskrivning och rehabilitering. Primärvården ska också etablera tvärprofessionella bedömningsteam inom respektive primärvårdsområde med uppgift att utveckla samverkan med berörda parter och göra medbedömningar.

Primärvården Göteborg
Primärvården Göteborg får en ökad beställning inför år 2007, som motsvarar cirka 15 procent varav 2 procent är ren indexuppräkning. I dessa siffror ingår läkemedel. Stora satsningar görs, där det fortsatta arbetet med ökad tillgänglighet blir en viktig del. Under 2006 genomfördes ett stort förändringsarbete genom projektet Genombrottet, som gav goda resultat med ökad tillgänglighet. Under 2007 fortsätter detta arbete. Primärvården Göteborg erhåller en ökad beställning avseende sjuksköterskor och läkare för att ytterligare kunna förbättra tillgängligheten. En stor satsning görs även på ST-läkare som utökas med 18 platser. Ett annat område där satsningar gör är inom den beteendevetenskapliga kompetensen, där beställningen ökar motsvarande cirka 10 miljoner kronor. Sjukvårdsrådgivningen byggs ut under 2007. Med bland annat en ökning av cirka tio sjuksköterskor ska besvarade samtal inom tre minuter öka. Bemanningen utökas även på BVC och MVC, samt att en ny vårdcentral i Tynnered öppnas.  

Primärvården Södra Bohuslän
Primärvården Södra Bohuslän har i överenskommelser fått en utökad ram med 5 Mkr i grunduppdraget i förhållande till 2006 års nivå. Ramen utökas utöver detta med 17,3 Mkr som ersättning för utökade uppdrag.
Överenskommelserna innebär att det finns förutsättningar att driva en verksamhet med en ekonomi i balans 2007. Ersättningen uppräknas generellt med mellan 2 och 2,5 procent, men kraven på hög produktivitet och effektivitet är fortsatt höga.
Överenskommelsen med HSN 4 beaktar särskilt tillgängligheten inom primärvården, barn- och ungdomsvården samt patienter med stort sjukvårds- och omvårdnadsbehov. Vad gäller verksamhetens inriktning och omfattning inom HSN 7-området bedömer primärvården att det kan bli svårt att leva upp till en hög tillgänglighet beroende på en betydligt mer återhållsam beställning inför år 2007.

Viktiga förändringar 2007:

  • Utökad bemanning av sjuksköterskor i telefonrådgivningen.
  • Utökning av beteendevetare, specialpedagoger, kuratorer och dietister.
  • Satsning på 3,5 barnlogopedtjänster inom mellersta Bohuslän och Ale.
  • Utökad gynekologisk verksamhet.
  • Etablering av familjecentraler inom Partille, Härryda och Mölndal.
    Ett tilläggsuppdrag till rehabiliteringsverksamheterna ger förutsättningar att arbeta med befolknings- och samhällsinriktade folkhälsoinsatser.

Primärvården FyrBoDal
Detaljbudgeten innehåller inga extra satsningar, förutom när det gäller Sjukvårds¬upplysningen där hälso- och sjukvårdsnämnderna vill öka uppdraget med 30 000 samtal per år för att öka tillgängligheten så att 90 procent av samtalen, mot tidigare 80, ska besvaras inom tre minuter.
De ekonomiska förutsättningarna för FyrBoDal som helhet blir ungefär som föregående år. För de delar av verksamheten som har fleråriga överenskommelser blir det en uppräkning på 2,5 procent. Överenskommelserna för de vårdcentraler som ej har fleråriga avtal förlängs till och med 31 december 2007. I höst och under våren 2007 ska primärvården tillsammans med hälso- och sjukvårdskansliet anpassa hur den ersättningsmodell som regionfullmäktige fattat beslut om kan tillämpas i FyrBoDal.
Under 2007 har Primärvården FyrBoDal möjlighet att utnyttja 3,7 Mkr av det egna kapitalet, varav 3,2 Mkr till kompetensutveckling och rekrytering av ST-läkare och 0,5 Mkr för att bygga upp en gemensam FoU-enhet.
Arbetsterapi och hjälpmedel i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet får efter överenskommelsen en lägre ersättning än tidigare. Det innebär relativt stora nedskärningar i verksamheten, i första hand i form av ett mindre antal tjänster och en viss omfördelning mellan de tre kommunerna.
För mödrahälsovård och ungdomsmottagning innebär överenskommelsen en omfördelning av resurser från mödrahälsovård till ungdomsmottagningar samt minskade resurser totalt sett i Göta Älvdalen och Norra Bohuslän.
 
Folktandvården totalt i Västra Götalandsregionen
Viktiga åtgärder under 2007 för att nå de fastställda målen:

  • Införande av tandvård till fast pris – Frisktandvård.
  • Utveckling av barn- och ungdomstandvård med inriktning mot en gemensam förebyggande verksamhet/tandhälsovård.
  • Påbörja breddinförande av digital röntgen.
  • Fortsatt utveckling av samverkan mellan specialisttandvård och allmäntandvård.
  • Tillsammans med primärvården fortsätta det gemensamma projektet för minskad övervikt hos barn och ungdomar och minskad karies; ”Mål i mun – frisk vikt och friska tänder”.
  • Inrätta kompetenscentrum för äldres orala hälsa och tandvård.
  • Fortsatt deltagande i Gör det jämntprogrammet – ett utvecklingsprogram mellan Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen för jämställd vård ur ett brukarperspektiv.
  • Genomföra redan påbörjade och starta fler forskningsprojekt i samverkan mellan Odontologiska institutionen och Folktandvården, främst avseende barn- och ungdomstandvård, Frisktandvården, tandvård för äldre och förbättrad munhälsa hos psykiskt funktionshindrade patienter i samarbete med institutionsvården.
  • Skapa en effektivare organisation för samverkan med Odontologiska institutionen i frågor som rör grundutbildningarna, forskning och kvalitetsutvärdering.

I flera områden innehåller överenskommelserna med nämnderna besparingar på allmäntandvården.
Folktandvården i Södra Älvsborg får minskad ram för fjärde året i rad och en kraftig besparing görs på allmäntandvården med ca 7 Mkr. Arbetet med strukturförändringen fortsätter och antalet utbudspunkter kommer att påverkas. Specialisttandvården i Södra Älvsborg har fått ökade resurser inom ortodonti och pedodonti.
FyrBoDal har en treårig överenskommelse, 2006-2008, som innehåller en minskad ersättning med 2 Mkr för allmäntandvården 2007. För specialisttandvården minskar ersättningen med 1 Mkr.
I Skaraborg tillförs folktandvården ett oförändrat ersättningsbelopp jämfört med 2006. Med hänsyn till den förväntade pris- och löneutvecklingen innebär det ett sparbeting motsvarande sammanlagt 3 Mkr. Också specialisttandvården får något minskad medelstilldelning.
I Södra Bohuslän räknas ersättningen upp med 2 procent från 2006 års överenskommelse.
Så sker också i Göteborg. Göteborg får också en resursförstärkning för att kunna bibehålla nuvarande volym av narkostandvård samt ett tillskott för att starta ett utökat samarbete mellan allmäntandvården och Odontologens cariologienhet.



Kontaktperson: Hans Johanson, primär- och tandvårdsdirektör, 0708-39 997 80, Calle Blomberg, controller ekonomi, 070-3437896, Yvonne Ericsson, controller verksamhetsutveckling, 070-5281761, Lars Mård, controller personal, 070-9623199, Lena Jansson (s), ordf, 070-5561784


Läs meddelandet som PDF