Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-08-14 17:20


Tre meningokockfall i Alingsåstrakten


En person i övre tonåren avled igår. De andra två tillfrisknade efter behandling på sjukhus. För säkerhets skull uppmanas sjukvården i Västra Götaland till att ha ökad vaksamhet för meningokocksjukdom, även om ytterligare fall bedöms som mindre troligt.

I mitten av juni månad inträffade två meningokockfall i Alingsås. Dessa två fall hade ingen koppling till varandra och typning visade olika bakteriestammar. Ytterligare ett verifierat fall av meningokocksjukdom har nu diagnostiserats, som troligen smittats i Alingsåstrakten. Bakterierna är ännu ej typade varför man inte kan säga om det finns någon koppling till något av de tidigare fallen d.v.s. om det rör sig om en och samma typ av bakteriestam.

Symptom

Vid svår meningokockinfektion är akut insättande feber, svår muskelsmärta och allmänpåverkan. Ibland kräkningar, diarré, huvudvärk och nackstelhet. I svårare fall ses blödningar i huden. Patienten upplever ofta ”att de aldrig känt sig så här sjuka tidigare”.

Spridning

Meningokocker sprids genom direktkontakt eller droppsmitta av saliv. Inkubationstiden (tiden mellan smitta och insjuknande) är vanligen 2-3 dagar, ibland längre. Det är endast ett mycket litet antal av dem som kommer i kontakt med bakterien som blir sjuka.

Bakgrund/fakta

De senaste åren har det rapporterats mellan sex och tolv fall per år i hela Västra Götaland.
Bakterien behandlas med antibiotika. Det är viktigt att söka sjukvård tidigt i sjukdoms¬förloppet så att behandling kan sättas in snabbt.

Meningokocksjukdom skall anmälas enligt smittskyddslagen. Smittspårning sker och antibiotika ges i förebyggande syfte till närkontakter, huvudsakligen familjemedlemmar, för att förhindra vidare sjukdom och smittspridning. Det finns vaccin mot vissa typer av meningokocker, men ej mot den typ som är vanligast förekommande i Sverige, grupp B.

För ytterligare information om meningokockinfektion hänvisas till Smittskyddsenhetens och Smittskyddsinstitutets hemsidor:

http://www.vgregion.se/vgrtemplates/Page____51961.aspx

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/meningokockinfektion/

Efter kontorstid: Jourhavande smittskyddsläkare via sjukhusens telefonväxlar.



Kontaktperson: Per Follin Smittskyddsläkare 031-368 56 03
Peter Ulleryd Smittskyddsläkare 033-616 29 00 Kristina Nyström Smittskyddssjuksköterska 031-368 56 12


Läs meddelandet som PDF