Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2013-10-31 13:30


Alingsås lasarett bjuder in allmänhet och media till hälsofrämjande föreläsningar

Antibiotikaresistenta bakterier – hotar de modern sjukvård?


På onsdag den 6 november gästas Alingsås lasarett av Peter Ulleryd som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland och medlem i Strama-nätverket, som arbetar i samverkan mot antibiotikaresistens. Allmänhet och media hälsas välkomna till en föreläsning om riskerna med att allt fler bakterier blir antibiotika resistenta.

I många länder är det nu så illa att relativt vanliga bakteriella infektioner som lunginflammation och urinvägsinfektion med feber inte går att behandla effektivt. Vid intensivvård, cancerbehandling, protesoperationer, transplantationer och vård för tidigt födda barn är det livsavgörande att kunna behandla svåra bakteriella infektioner med fungerande antibiotika.

Då nu allt fler bakterier utvecklar motståndskraft och det inte kommer fram några nya antibiotika så hotas all modern sjukvård. Därför måste vi bli bättre på att inte använda antibiotika i onödan och att minska spridningen av resistenta bakterier. Antibiotika ska inte användas när det inte behövs – man blir exempelvis inte frisk fortare om man äter antibiotika vid förkylning eller merparten av våra vanligaste luftvägsinfektioner.

På onsdag 6 november föreläser biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd i Restaurang Victoria på Alingsås lasarett mellan kl 18.00 och 19.30.

Höstens andra hälsofrämjande föreläsning har temat Artros – en folksjukdom. Föreläsningen äger rum onsdag 4 december kl 18-19.30.

 



Kontaktperson: Alingsas lasarett, alingsas.lasarett@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF