Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2012-01-31 17:00


Drottning Silvia besöker Alingsås i samband med konferens om vård i livets slutskede


Kungliga hovstaterna har bekräftat att drottningen hörsammat och accepterat den inbjudan, som skickades till henne i november 2011 av Alingsås fullmäktiges ordförande Kristina Grapenholm. Drottning Silvia kommer att besöka Alingsås 12 april i samband med att hon invigningstalar vid den nationella läkarkonferensen som hålls 12 och 13 april.  

I samband med läkarkonferensen hålls ett kommunalt- och regionalpolitiskt möte i Alingsås där man lyfter samverkan över vårdgränser för patienter i livets slutskede.
- Att hitta former för samverkan där vi arbetar över gränserna och sätter människan i fokus, är oerhört viktigt för våra patienter, säger Hans Holmberg, sjukhusdirektör Alingsås lasarett.
- Kunskap är grunden för utveckling inom vård i livets slutskede. Om fler använder sig av mätinstrumentet palliativ.se kan våra lärdomar komma patient och närstående till nytta i praktiken. Vi behöver diskutera hur vi ska arbeta med patienten i fokus över vårdgränserna, med samma verktyg och kunskapsbas, fortsätter Jerry Dahlberg, överläkare på Alingsås lasarett.  


Invigning av fem platser med inrikting på palliativ vård

I samband med läkarkonferensen och samverkansmötet om vård i livets slutskede den 12 april 2012 invigs fem nya platser med inrikting palliativ vård på Alingsås lasarett.

– De palliativa platserna är ett stort steg för den palliativa vården då patientens tas hand om i samverkan med kommun och sjukvård. Oavsett sjukdom, svårighetsgrad och ålder får patienten vård i egna hemmet eller på Alingsås lasarett, utifrån sina behov. En stor trygghet för patienten är när sjukvård och kommun samverkar, säger Jerry Dahlberg, överläkare på Alingsås lasarett. Vår förhoppning är att Drottningen även har möjlighet att delta i invigningen av de fem nya vårdplatserna för våra palliativa patienter.  

 Så här ser Drottningens preliminära program ut:

11.00 Deltagarna hälsas välkomna till årets nationella konferens av Carl-Magnus Edenbrandt ordförande i Svensk förening för palliativ medicin (SFPM) hälsar välkommen tillsammans med Kristina Grapenholm, ordförande Alingsås kommunfullmäktige och Jerry Dahlberg, överläkare Alingsås lasarett, på First Hotel Grand Alingsås

11.05 Nationella läkarkonferensen inom palliativ vård öppnas av HM Drottningen, ca 150 personer närvarande 11.05-11.20 Tal av drottningen (Pressen närvarar) 13.00 Lunch för HM Drottningen tillsammans med kommunledning, regionledning samt lasarettsledning och organisatörer för konferensen på First Hotel Grand Alingsås.

14.30 Ca ankomst Alingsås lasarett för invigning av palliativ enhet

Mer information kommer så snart programmet är fastställt.  



Kontaktperson: Maria Wallmo Informatör/Kommunikatör Alingsås lasarett, 0322-226648, 0703-196648


Läs meddelandet som PDF