Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2013-11-18 15:30


Kvalitetsseminarium för Alingsås lasarett


Kvalitetspriset som instiftats med syfte att sprida kunskap inom sjukhuset har nu blivit en sporre i sjukhusets kvalitets- och utvecklingsarbete. Arbetena som nomineras till priset ska vara till nytta för patienten, men är många gånger till stor nytta för medarbetarna också.

Kvalitetsseminariet hölls den 14 november och inleddes med att utvecklingschef Lena Aggestam hälsade välkommen och gav en inledande information om syftet med eftermiddagen och nyttan med kvalitets- och utvecklingsarbeten inom Hälso- och sjukvården.

Inför årets kvalitetsseminarium hade åtta bidrag lämnats in och tre av dem blev nominerade av sjukhusets Kvalitets- och patientsäkerhetsråd.
- Det var mycket hög kvalitet på inlämnade bidrag och Kvalitets- och patientsäkerhetsrådet har inte haft en lätt uppgift att skilja de tre bidragen åt, säger utvecklingschef Lena Aggestam.

De tre nominerade bidragen höll varsin kortare föreläsning innan vinnaren avslöjades.

Vinnare blev:
Handoperationer i lokalbedövning: Korta handingrepp
Katarina Blomdahl, Monica Ericsson, Karin Holmgren och Anna Törnered, Anestesikliniken
Motivering:
Stor patientnytta genom enkla medel där gamla traditioner fått ge vika för nytänkande och möjliggjort att patienten får ett mer avdramatiserat och effektivt möte med sjukvården.

På delad andraplats

Nålfasciotomier på Alingsås lasarett
Per Holmdahl, Kirurg- och ortopedkliniken
Motivering:
En öppenhet att lära från andra, med patientens behov i fokus, har resulterat i införandet av en ny behandlingsmetod på Alingsås lasarett som möjliggör att fler patienter kan få hjälp. Ett arbete som visar att det går att öka kvaliteten och samtidigt sänka kostnaderna.

och Snabbspår protespatienter
Kristina Lidskans, avdelning 8, Kirurg- och ortopedkliniken
Motivering:
Genom samverkan över klinikgränserna och mellan olika yrkesgrupper har vårdtider kortats och patientsäkerheten ökat. Arbetet visar också på ett angreppssätt där regionala mål och medicinska resultat tillsammans med omvärldsanalys omsatts till förändringsförslag som väl förankrats hos medarbetarna.

Dessutom delades pris ut för Bästa poster, där medarbetarna på sjukhuset tillsammans med en tvärprofessionell expertgrupp röstat. Vinnare blev postern Postoperativ telefonuppföljning, Claes Valdemarsson och Maria Bergentz, IVA.

 

Bilder

För pressbilder på pristagarna, kontakta kommunikatör Kristina Stålberg, kristina.stalberg@vgregion.se



Kontaktperson: Utvecklingschef, Lena Aggestam, 0322-22 62 25
Kommunikatör, Kristina Stålberg, 0322-22 61 31


Läs meddelandet som PDF