Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2011-11-10 11:30


Alingsås lasarett byggs ut för att möta befolkningens framtida behov av vård och omsorg


Alingsås lasarett planerar för framtidens sjukvård, och ett steg i den riktningen är att bygga till sjukhusbyggnaden. Det framtida vårdbehovet tillsammans med befolkningsökningen i Mittenälvsborg och nya arbetssätt ställer andra krav på sjukhuset.

alingsås lasarett

 

Organisation och lokaler ska utformas utifrån ett patientperspektiv

”Vi arbetar mer och mer processorienterat och det måste våra lokaler stödja”, säger Hans Holmberg, sjukhusdirektör. ”Det är inte ovanligt att patienten har många funktioner och insatser kopplat till sitt besök och dessa behöver samordnas för att optimera behandlingen. Det ska vara snabba och smidiga patientflöden. Organisation och lokaler ska utformas utifrån ett patientperspektiv”, menar sjukhusdirektören.

Arkitekttävling med vinnande bidrag utsett

Utifrån ovanstående behov har en arkitekttävling gått av stapeln där Swecos bidrag utsågs som vinnare av en jury bestående av representanter från sjukhuset, Västfastigheter och branschfolk. ”Det vinnande bidraget går helt i linje med det vi vill uppnå”, säger Lena Walther, planeringsledare på Alingsås lasarett. ”Arkitekterna har tagit väl vara på det som är kännetecknande för Alingsås lasarett: småskaligheten och närheten till samhället och tillbyggnaden är därför väl anpassad till omgivningen. Man har lyckats skapa en öppen och välkomnande entré som ger förutsättningar för ett gott mottagande och att man enkelt ska kunna orientera sig.” Det vinnande bidraget presenteras i sjukhusets entré under vecka 46.

Målet är att utveckla sjukhuset utifrån nuvarande och framtida patienters behov, att bli ännu bättre på att ge en trygg och säker vård med en hög tillgänglighet och att ge vård i rimlig tid.

Det framtida arbetet

Det interna arbetet startar i början på 2012 och om- och tillbyggnaden planeras att stå färdigt 2017-2018.



Kontaktperson: Lena Walther, Projektledare för Alingsås lasaretts till- och ombyggnad, 0322-22 65 26, 0706-63 85 00
Hans Holmberg, Sjukhusdirektör Alingsås lasarett, 0705- 88 16 68


Läs meddelandet som PDF