Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2013-09-19 16:30


Från Alingsås Lasaretts styrelsesammanträde 2013-09-19

Tillgänglighet och ekonomi i fokus


Alingsås Lasarett fortsätter arbetet med att nå en verksamhet och ekonomi i balans och vid sammanträdet den 19 september fick styrelsen en rapport om utvecklingen under juni, juli och augusti. Styrelsen fick också en redovisning av tillgänglighet och väntetider på sjukhuset.

Ökad tillströmning av patienter

Alingsås lasarett har till och med augusti haft en ökad tillströmning av patienter jämfört med föregående år. Ekonomiskt har det högre söktrycket betytt ökade kostnader både för tillfälliga dyra personallösningar och kostnader för det ökade akutinflödet av patienter.

Alingsås Lasarett har, trots det ökade akutinflödet, under hela perioden haft en fortsatt mycket god tillgänglighet både vad gäller vårdgarantin (90 dagar) och kömiljardens målbild (60 dagar). Måluppfyllelsegrad för vårdgarantin är 100 procent för såväl besök och behandling/operation som röntgen/undersökning.

- Alingsås Lasarett har en mycket god tillgänglighet men den ekonomiska obalansen är ansträngande, säger styrelseordförande Stefan Kristiansson (MP).

Det ekonomiska resultatet per augusti är -4,1 miljoner kronor, vilket är 3,1 miljoner kronor bättre än juli och 9,6 mkr bättre än föregående år. Arbetet med att nå ekonomisk balans fortsätter utifrån en beslutad åtgärdsplan och kan framöver innebära att tillgängligheten minskar.

Arbetet med att minska kostnader och även öka intäkter genom att erbjuda regionen en ökad produktion pågår. Målet är en ekonomi i balans med utrymme för utveckling.

Vårdöverenskommelse 2014

En oenig styrelse antog Tillägg 2014 till Överenskommelse för 2013-2014. Den röd-gröna majoriteten antog överenskommelsen medan oppositionen yrkade på återremiss för att tydliggöra skrivningarna kring ortopediplanen samt ersättningen för IS/IT. Oppositionen ville också att Hälso- och Sjukvårdsnämnden skulle skjuta till ytterligare pengar för att åtgärda den ekonomiska obalansen på sjukhuset.

Bemanning under sommaren

Sommaren på Alingsås Lasarett har varit förhållandevis bra ur ett bemanningsperspektiv. Rekrytering av vikarier var lyckosam och inga medarbetare har behövt flytta sina semestrar utanför semesterperioden.
- Det är glädjande att se att bemanningen har kunnat upprätthållas under sommaren, som alltid är en ansträngd period för medarbetarna. Det har borgat för att tillgängligheten fortsatt varit god under samma period, säger David Josefsson (M), vice ordförande.


 

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson (MP), ordförande, 0727-26 36 25,
David Josefsson (M), vice ordförande, 0725-22 89 31, Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF