Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-10-09 11:16


Årets Strokesjukhus är utsett! - Alingsås lasarett får hedersomnämnande


Styrgruppen för Riksstroke utnämner varje år ett av landets sjukhus för ”God strokevård”. För 2014 går utmärkelsen till Köpings sjukhus. Ytterligare sex sjukhus får ett hedersomnämnande: dessa är sjukhusen i Oskarshamn, Västervik, Visby, Halmstad, Alingsås, och Östra sjukhuset, Göteborg.

Utnämningen till priset baseras på sjukhusens resultat under år 2013 för 13 nyckelområden inom strokevården. Årets pris kommer att delas ut idag torsdagen den 9 oktober i samband med Stroketeamkongressen i Malmö, ett möte som samlar alla de olika yrkeskategorier som arbetar med stroke från hela landet. Detaljerade data från Riksstroke kommer att redovisas i den årsrapport som kommer att publiceras på Riksstrokes hemsida under oktober 2014 (www.Riksstroke.org).

- Vi har precis fått beskedet att vi kommer att få ett hedersomnämnande för vår strokevård. Vi är både stolta och glada för det, säger Annika Emilsson, avdelningschef på avdelning 9 Alingsås lasarett, som är en allmänmedicinsk avdelning med inriktning mot stroke och rehabilitering.

Riksstroke är ett kvalitetsregister med syfte att bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. Riksstroke är unikt bland kvalitetsregistren eftersom det innehåller en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, boende, patientens upplevelser både under akutskedet samt efter 3 och 12 månader efter insjuknandet. Riksstroke har funnits sedan 1994 och varje år registreras ca 25 000 insjuknanden i Riksstroke. Alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskedet deltar i registreringen. Under den tid som Riksstroke har funnits, har kvaliteten på svensk strokevård förbättrats markant. Men fortfarande finns det mycket att göra för att vården skall hålla en jämn och hög nivå på alla sjukhus i landet. 

 

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al
Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.  



Kontaktperson: För frågor om registret Riksstroke och hedersomnämnandet, kontakta Sari Wallin, Riksstrokekoordinator, telefon 070-5152051, e-post sari.wallin@medicin.umu.se.
För frågor om strokevården på Alingsås lasarett, kontakta Annika Emilsson, avdelningschef, telefon 0322-22 63 86 eller Brita Eklund, överläkare, telefon 0322-22 62 06


Läs meddelandet som PDF