Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-04-24 12:35


Ekonomin på Alingsås lasarett fortsatt ansträngd


Alingsås lasarett har en fortsatt ansträngd ekonomisk situation, bland annat beroende på det fortsatt höga inflödet av patienter till akutmottagningen. Det ekonomiska resultatet per mars är -9,7 miljoner kronor, vilket är 2,2 miljoner kronor sämre än föregående månad och -5,4 miljoner kronor sämre än föregående år. Prognosen för helåret sätts till -19,5 miljoner kronor. De stora kostnadsökningarna står att finna inom personalområdet, rekvisitions- och receptläkemedel samt ökade produktionskostnader i form av material och tjänster med knytning till den ökade vårdproduktionen.

Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade vid sitt möte den 23 april att godkänna delårsrapport för mars 2014. Styrelsen beslutade också ge ett uppdrag till sjukhusdirektören att ta fram kompletterande åtgärder med målet att nå en ekonomi och verksamhet i balans.

Alingsås lasarett har en mycket god tillgänglighet men den ekonomiska obalansen är ansträngande. Produktionen av vård har ökat med 1,7 procent mätt i sammanvägda prestationer och vårdtyngden mätt i Case mix index, CMI, har ökat från 0,93 till 0,98. Sjukhuset är inte kompenserat av hälso- och sjukvårdsnämnden för denna produktionsökning. Av de regionala tillgänglighetssatsningarna når sjukhuset full produktion undantaget behandlingar inom allmänkirurgi.

Personalkostnaderna har under det första kvartalet varit höga med ett utfall på 4,0 procent eller 3,4 miljoner kronor över budget, vilket dock är en förbättring jämfört med februari. Sjukhuset har ännu inte sett tillräcklig minskning av personalkostnaderna utifrån det anställningsstopp som styrelsen tog beslut om under senare delen av 2013. Antalet nettoårsarbetare är fortfarande högre än samma period förra året, dock har det minskat jämfört med februari månad 2014.

Det ekonomiska resultatet per mars är -9,7 miljoner kronor, vilket är 2,2 miljoner kronor sämre än föregående månad och -5,4 miljoner kronor sämre än föregående år. Prognosen för helåret sätts till -19,5 miljoner kronor.

Arbetet med att få en verksamhet och ekonomi i balans fortsätter utifrån den åtgärdsplan för 2014 som Styrelsen för Alingsås lasarett fattade beslut om inför året. Arbetet med att nå effektiviseringar har intensifierats efter första kvartalets negativa ekonomiska utfall.

- Den ekonomiska situationen är fortfarande mycket ansträngd för Alingsås lasarett, men arbetet med att vända det negativa resultatet har intensifierats och vi börjar skönja resultat av det arbetet även om det är en lång väg kvar innan vi är i mål, säger ordförande Stefan Kristiansson.

Personalvolym och sjukfrånvaro
Antalet nettoårsarbetare är fortsatt högre än samma period föregående år. I mars 2014 hade Alingsås lasarett 16,45 nettoårsarbetare fler än mars 2013. Motsvarande siffra i februari var 28. Antal nettoårsarbetare har alltså minskat med 11 mellan februari och mars 2014.

- Det är positivt att ökningen av antal nettoårsarbetare är bruten. Nu måste arbetet med att nå en personalvolym som är i balans med sjukhusets budget fortsätta utifrån den åtgärdsplan som beslutas, säger vice ordförande David Josefsson.

Den arbetade tiden har ökat med 4,7 procent jämfört med föregående år. Utförd tid under jour och beredskap har ökat med 3,9 procent, vilket bland annat beror på att fler patienter opereras på jourtid.

Alingsås lasarett har ett måltal på 5,0 procent sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid och utfallet för mars månad är 7,0 procent. Medelvärdet för de sista 12 månaderna är 5,8 procents sjukfrånvaro.

Hög tillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet
Tillströmningen av patienter till sjukhuset är fortsatt hög. Antal remisser fortsätter kontinuerligt att öka och första kvartalet visar en ökning med 15,5 procent jämfört med föregående år. Patientinflödet till akutmottagningen är fortsatt högt. Antal läkarbesök till akutmottagningen har ökat med 1,3 procent för perioden, medan besöken till nattjourmottagningen minskat med 4,9 procent.


Alingsås lasarett har en fortsatt god tillgänglighet. För patienter med välgrundad misstanke om cancer, är tillgängligheten inom 14 dagar 100 procent. Logopedmottagningen klarar tillgängligheten för ÖNH- och neurologopedi, medan väntetiderna inom barnlogopedin (barnspråk och skolbarn) ökar. Framför allt ökar antalet skolbarnremisser, där väntetiden för nyinkomna remisser nu åter beräknas till 8 månader. Logopedmottagningen gör 133 fler besök i öppenvård under första kvartalet 2014 jämfört med 2013, vilket är en ökning med 22 procent.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
David Josefsson, vice ordförande, 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF