Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-06-18 13:18


Fokus på att minska sjukfrånvaron och sjuktalen bland sjukhusets medarbetare


Genom ett systematiskt arbete inom områdena kompetensförsörjning, organisation och kompetensutveckling föreslår sjukhuset ett antal personalfrämjande åtgärder för minskad sjukfrånvaro.

Personalfrämjande åtgärder för minskad sjukfrånvaro och sjuktal
Alingsås lasarett har under det senaste året ökat sina sjuktal på ett oroande sätt. Flera olika orsaker ligger bakom denna ökning, bland annat den ökade produktionen inom akutsjukvården med ökad arbetsbelastning sjukfrånvaro, vakanser och ökad övertid. Sjukhuset arbetar med olika aktiviteter för att minska sjuktalen tillsammans med Hälsan och arbetslivet, trots detta har utvecklingen inte vänts.

Genom ett systematiskt arbete inom områdena kompetensförsörjning (inklusive personalomsättning), organisation och kompetensutveckling föreslår sjukhuset nu ett antal personalfrämjande åtgärder för minskad sjukfrånvaro. Styrelsen fick information om åtgärderna för att nå minskad sjukfrånvaro och sjuktal och ställde sig bakom dem.

- Vi har tagit till oss personalens oro över sin arbetssituation. Styrelsen ser därför positivt på den rad av åtgärder som föreslagits för att nå minskad sjukfrånvaro och sjuktal bland sjukhusets medarbetare. Styrelsen vill bland annat genomföra ett test med fast schema och arbete två helger av fem istället för varannan helg som idag på en avdelning, för att se vilka effekter det får på personalens hälsa, säger ordförande Stefan Kristiansson.

Ekonomiskt utfall och vårdproduktion
Styrelsen för Alingsås lasarett fick information om det ekonomiska utfallet för sjukhuset efter maj månad. Det ekonomiska resultatet för perioden är -17,6 miljoner kronor och -12,9 miljoner kronor jämfört med budget. Avvikelserna mot budget finns inom tre områden; personalkostnader, produktionskostnader och intäkter.

Personalkostnaderna står för – 5,3 miljoner kronor av underskottet. Det är 3,3 procent över budgeten för personalkostnaderna. Hälften av summan kan härledas till ökade kostnader för månadslön och hälften kostnader för övertid, jour, sjukdom m.m. Produktionskostnaderna står för – 2,4 miljoner kronor av underskottet och uteblivna intäkter motsvarar – 5,2 miljoner kronor.

Vårdproduktionen vid sjukhuset fortsätter att öka. Sammanvägda prestationer ökar med 1,7 procent jämfört med 2014 och 8,7 procent mot budget. Antalet unika individer som får vård och behandling på sjukhuset har ökat med 12,1 procent jämfört med föregående år.

Uppsägning av avtal gällande Jourmottagning
Alingsås lasarett har sedan flera år en upprättad vårdöverenskommelse med primärvården om att driva jourmottagningen för invånarna i Mittenälvsborg.

Diskussioner har förts med primärvården om att de från årsskiftet ska bedriva jourmottagningen i egen regi. Jourmottagningen planeras nu troligen till Sörhaga vårdcentrals lokaler, vilket innebär att närheten till sjukhuset garanteras. Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade vid sitt sista möte för våren, att i enlighet med diskussionen med primärvården, säga upp vårdöverenskommelsen avseende primärvårdens jourmottagning i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Mittenälvsborgs upptagningsområde.

Uppsägningen av avtalet innebär att invånarna i sjukhusets upptagningsområde från 1 januari 2016 får söka primärvård på kvällar och helger vid en separat jourmottagning.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 072-726 36 25
Hans Holmberg, sjukhusdirektör Alingsås lasarett, 070-588 16 68 Jeanette Bokelund, HR-chef Alingsås lasarett, 070-218 59 33


Läs meddelandet som PDF