Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-03-10 08:32


Första patienten inkluderad på Alingsås lasarett i nya, globala, ”Wrap-it”-studien gällande pacemaker och ICD-relaterade infektioner


Alingsås lasarett blev under början av året det första centrat i världen utanför USA att inkludera patienter i WRAP-IT-studien. Studien är en av världens största pacemakerstudier och ska studera infektioner i samband med pacemakeroperationer.

-Pacemakerinfektioner är en ovanlig komplikation men då det uppstår blir det ett stort problem för den drabbade patienten. Det kan innebära att hela pacemakersystemet måste opereras ut, säger överläkare Gösta Westerberg.

Alingsås lasarett meddelar att den första patienten i Europa har inkluderats i den kliniska prövningen av CIED infektioner: WRAP-IT (World-wide Randomized Antibiotic Envelope Infection Prevention Trial), för utvärdering av effektiviteten hos TYRX™ Absorbable Antibacterial Envelope för att minska förekomsten av allvarliga infektioner hos patienter som löper risk för infektion med hjärtimplantat, ofta kallade CIED (Cardiac Implantable Electronic Device).

Prövningens försöksgrupp kommer att omfatta ungefär 7 000 patienter på 225 platser över hela världen och därmed bli en av världens största studier inom området implanterbara devices. Den kommer att omfatta patienter som rekommenderas ny hjärtresynkroniseringsterapi med defibrillator (CRT-D) och patienter som rekommenderas ett byte, en systemändring eller en uppgradering av generatorn i en befintlig pacemaker (en så kallad implantable pulse generator, IPG), en pacemakerenhet för hjärtresynkroniseringsterapi (CRT-P), en ICD-defibrillator eller en CRT-D-enhet.

Om studien
WRAP-IT-studien, som blir en av världens största randomiserade studier för hjärtimplantat, utvärderar ett nytt antibakteriellt kuvert hos  patienter med hjärtimplantat som löper risk för allvarliga infektioner.

 



Kontaktperson: Gösta Westerberg, överläkare Medicinkliniken, Alingsås lasarett, 0322-22 63 15


Läs meddelandet som PDF