Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-09-17 13:30


Styrelsen för Alingsås lasarett godkände delårsrapport augusti

Fortsatt goda medicinska resultat på sjukhuset, men stora utmaningar för att sänka sjuktalen


Sjukhuset visar fortsatt goda medicinska resultat och verksamheterna inom öppenvården har haft ett fortsatt högt patientflöde. Antal vårdtillfällen inom slutenvården har ökat med 1,6 procent och antal vårddagar har ökat med 3,6 procent till och med augusti. Alingsås lasarett har överlag en fortsatt hög tillgänglighet. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är tillgängligheten inom 14 dagar 100 procent. Dock klarar sjukhuset inte vårdgarantin på 90 dagar för hjärtmottagning och gynekologmottagning. De stora utmaningarna sjukhuset står inför är att sänka sjuktalen hos medarbetarna och den ökande personalomsättningen.

Styrelsen för Alingsås lasarett har haft sitt första möte för hösten. Styrelsen fick på mötet information om det ekonomiska resultatet per augusti, som är – 9,6 mkr. De negativa budgetavvikelserna består av personalkostnader i form av ökad övertid och kostnader för läkarjourer, köpt bemanning, läkemedel och medicinsk service. Alingsås lasarett sätter prognosen för helåret till -10 mkr utifrån framtagen åtgärdsplan.

Sjukhuset står inför stora utmaningar för att minska sjukfrånvaron bland medarbetarna. Sjukfrånvaron ligger efter augusti på 7,9 procent att jämföra med 6,1 procent föregående år. Det är de långa sjukskrivningarna som ökat.
- De höga sjuktalen är oroväckande och styrelsen sätter stor förhoppning till de åtgärder för att minska sjukfrånvaron som presenterats på mötet, säger styrelsens ordförande Stefan Kristiansson.

Antalet anställda ökar i antal. Tillsvidareanställda har ökat med 26 personer. Personalkategorin sjuksköterskor ökar mest och det är också inom denna personalkategori som det är störst personalomsättning. Personalkostnaderna har ökat med 7,3 procent i jämförelse med samma period förra året. 

I likhet med föregående år har verksamheterna inom öppenvården haft ett fortsatt högt patientflöde. Läkarbesöken ökar med 1,3 procent och de sjukvårdande behandlingarna med 1,4 procent till och med augusti. Slutenvården startade året med betydande överbeläggningar, varför sjukhuset under våren öppnade fler vårdplatser. Antalet vårdtillfällen har ökat med 1,6 procent och antalet vårddagar har ökat med 3,6 procent till och med augusti.

Beläggningen är fortsatt hög på sjukhuset med en variation på mellan 111,1 till 85,7 procent. Den lägre beläggningsgraden uppnåddes under augusti. Övriga månader ligger på en nivå över målvärdet om 90 procent. Under våren öppnades fler vårdplatser för att klara söktrycket, som hade en topp under årets första månad.

Alingsås lasarett har överlag en fortsatt hög tillgänglighet. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är tillgängligheten inom 14 dagar 100 procent. Dock klarar sjukhuset inte vårdgarantin på 90 dagar för hjärtmottagning och gynekologmottagning. Kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor fortsätter att visa goda resultat. Sjukhuset genomför månadsvis punktprevalensmätning avseende antibiotikabehandlade vårdrelaterade infektioner (VRI). Medelvärdet för januari till och med augusti var 5,4 procent. Sjukhusets mål är 5,0 procent i år. 2014 var målet 5,5 procent.

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 0727-26 36 25
Gert-Inge Andersson, vice ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 070-681 79 10 Hans Holmberg, sjukhusdirektör Alingsås lasarett, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF