Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-05-28 16:15


Fortsatt hög efterfrågan på vård vid Alingsås lasarett


Ett fortsatt högt remissinflöde och en högre produktion jämfört med tidigare år, så ser utfallet ut för Alingsås lasarett efter årets fyra första månader. En fortsatt ökad efterfrågan på hälso- och sjukvård ställer krav på att ständigt arbeta med effektiviseringar och utveckling av arbetssätt för att hantera den ökade efterfrågan inom befintliga resurser.

Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade på sitt möte den 28 maj att godkänna kompletterande åtgärder, som tagits fram efter uppdrag på förra styrelsemötet, för att nå en verksamhet och ekonomi i balans. Styrelsen beslutade också att ge sjukhusdirektören i uppdrag att arbeta i enlighet med den ägarplan som Regionstyrelsen beslutat att ta fram för Alingsås lasarett.
-Styrelsen för Alingsås lasarett fortsätter att följa den ekonomiska utvecklingen för sjukhuset och har goda förhoppningar om att de pågående utvecklingsarbeten som redovisats ska ge effekter som gör att vi får en verksamhet i ekonomisk balans, säger ordförande Stefan Kristiansson.

Uppföljning och analys av utfallet till och med april visar ett högt remissinflöde med en högre produktion jämfört med föregående år. Den ökade produktionen av hälso– och sjukvård har lett till ökade lab- och materialkostnader samt ökade läkemedelskostnaderna.

Antalet besökande till sjukhusets akutmottagning har ökat under flera år och söktrycket är högt och konstant. Akutinflödet har en tydlig koppling till beläggningsgraden på sjukhusets vårdplatser. Inom ramen för projektet Akutprocessen kommer ett förändrat arbetssätt på akutmottagningen att testas under hösten. Resultatet väntas ge goda effekter för akutmottagningen men även för hela sjukhuset.

En översyn av personalbemanningen på sjukhuset kommer att göras. Syftet är att få en verksamhetsanpassad och mer flexibel personalbemanning både avseende vårdavdelningar, mottagningar och annan operativ verksamhet.

Antal utskrivningsklara patienter med betaldagar från kommunerna är fortsatt högt. Projektet Hållbar hemgång har som mål att medicinskt färdigbehandlade patienter ska kunna få en tidigare hemgång samt att minska återinskrivning på sjukhuset inom 30 dagar för dessa patienter. Projektet kommer att prioriteras även fortsättningsvis för att förbättra för patienterna och för att nå ett av målen i vårdsamverkan, att patienten inte ska vistas mer än nödvändigt på sjukhus. En framgångsfaktor för att förbättra för patienterna och underlätta tidigare hemgång är samarbetet med kommunerna kring varje enskild patient.

Sommaren på Alingsås lasarett
Ett aktivt rekryteringsarbete pågår och har pågått under våren för att bemanna sjukhusets verksamheter under sommaren.
-Sommaren är en ansträngd period för medarbetarna på sjukhuset, samtidigt är det viktigt att alla får sin sommarsemester. Tack vare medarbetarnas engagemang och extra insatser kommer vi kunna lösa vården för invånarna i området, säger ordförande Stefan Kristiansson.

Patientsäkerheten kommer alltid i första hand och den utgör grunden i allt arbete på sjukhuset. Genom att minska på öppethållandet inom den planerade vården kan resurser frigöras till akut vård. Sjukhuset planerar att ha lika många vårdplatser öppna som förra sommaren.

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al
Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
David Josefsson, vice ordförande, 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68 Jeanette Bokelund, HR-chef, jeanette.bokelund@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF