Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-03-25 14:48


Fortsatt ökat behov av sjukhusvård hos invånarna i Alingsås lasaretts närområde


Fler vårdplatser öppnades på sjukhuset under våren för att möta det höga vårdbehovet hos invånarna i närområdet. Slutenvården har ökat till och med februari både avseende antalet vårdtillfällen med 13,8 procent och antalet vårddagar med 14,5 procent. Antalet akuta operationer har ökat med 20,5 procent jämfört med förra året. Det ekonomiska resultatet efter februari månad uppgår till - 6,8 miljoner kronor. Personalkostnaderna står för en stor del av avvikelsen. Övertid- och jourkostnader har ökat markant.

 

Vårdproduktion och ekonomiskt utfall
Under våren har Alingsås lasarett öppnat upp fler vårdplatser på grund av det höga söktrycket som varit en längre period. Slutenvården har ökat till och med februari både avseende antalet vårdtillfällen med 13,8 procent och antalet vårddagar med 14,5 procent. DRG-poängen ökar motsvarande 6,9 procent. Antalet akuta operationer har ökat med 20,5 procent jämfört med förra året. Öppenvården ligger i nivå med föregående år, förutom att antalet besök på akut- och jourmottagning fortsätter att öka med mellan 6,2 och 9,2 procent.

Resultatet för perioden uppgår till - 6,8 mkr. Personalkostnaderna står för en stor del av avvikelsen. Övertid- och jourkostnader har ökat markant.

Styrelsen noterade informationen om ökad produktion och det negativa ekonomiska utfallet och uppdrog till sjukhusdirektören att återkomma med förslag till åtgärder för att få en budget i balans.

Övergång till strikt anställningsprövning
Sjukhuset har sedan slutet av 2013 haft anställningsstopp på grund av ökat antal anställda samt ökade personalkostnader. Under 2014 har sjukhuset minskat antalet nettoårsarbetare men har behov att kunna kompetensförsörja verksamheterna med medarbetare för att kunna driva verksamheten samt ha en god arbetsmiljö. Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade vid sitt möte den 26 mars att gå över från anställningsstopp till strikt anställningsprövning.

- För att kunna driva verksamheten på Alingsås lasarett med en god arbetsmiljö och samtidigt ha fortsatt kontroll på antal anställda och på personalkostnaderna upphävs anställningsstoppet och en strikt anställningsprövning införs, säger ordförande Stefan Kristiansson.

Patientsäkerhet
Digital registrering av trycksår i journalen införs, efter en testperiod på en avdelning, nu på alla avdelningar på sjukhuset under 2015. Syftet är att kunna ta ut statistik och följa effekterna av arbetet utifrån framtagen handlingsplan för att förebygga trycksår. Tydliga rutiner för hud- och riskbedömningar har tagits fram som följer de åtgärder för att förebygga trycksår som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har tagit fram. Tidigare har endast punktprevalensmätningar gjorts men nu införs en kontinuerlig registrering och mätning av förekomst av trycksår.

- Arbetet med att minska förekomsten av trycksår är angeläget då trycksår innebär förlängd vårdtid och mycket lidande för patienterna. Från styrelsens sida ser vi positivt på det ökade fokus på frågan som sjukhuset har under 2015, säger vice ordförande Gert-Inge Andersson.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
Gert-Inge Andersson, vice ordförande, 070-681 79 10 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF