Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-09-18 14:30


Hög tillgänglighet och god kvalitet men fortsatt ansträngd ekonomi på Alingsås lasarett


Vårdproduktionen på Alingsås lasarett till och med augusti är fortsatt hög. Antalet remisser har ökat med 10 procent jämfört med föregående år och sett ur ett femårsperspektiv är ökningen drygt 30 procent. De senaste årens kraftiga ökning av patientinflödet till akutmottagningen har fortsatt och är för perioden 4,7 procent högre jämfört med samma period 2013.

Alingsås lasarett har en fortsatt ansträngd ekonomisk situation. Det ekonomiska resultatet efter augusti uppgår till -16,8 mkr. Prognosen för helåret sätts till -23 mkr. Arbetet med att få en verksamhet och ekonomi i balans fortsätter. Alingsås lasarett har överlag en hög tillgänglighet och kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor visar samma goda resultat som tidigare i år.

Delårsrapport augusti 2014
Styrelsen för Alingsås lasarett godkände vid mötet delårsrapport för augusti 2014.

Vårdplatsbeläggning
Sjukhuset har under år 2014 tilldelats 9 miljoner kronor för att klara beläggningsmålet på 90 procent. Nio vårdplatser öppnades under början av året. Beläggningsgraden har genom detta tillskott kunnat förbättras under året och var per augusti 92,9 procent.

Hög tillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet
Alingsås lasarett har överlag en fortsatt hög tillgänglighet. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är tillgängligheten inom 14 dagar. Dock klarar sjukhuset inte vårdgarantin på 90 dagar inom hjärtmottagning och gynekologmottagning på grund av läkarbrist och prioriterade återbesök.
Även kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor fortsätter att visa goda resultat. Sjukhuset genomför månadsvis punktprevalensmätning avseende antibiotikabehandlade vårdrelaterade infektioner (VRI). Medelvärdet till och med augusti var 5,4 procents förekomst av VRI, vilket är ett bättre resultat än sjukhusets mål på 5,5 procent. En satsning görs även på trycksårsprevention och att öka antalet skriftliga läkemedelsberättelser till inneliggande patienter vid hemgång. Syftet med skriftliga läkemedelsberättelser är att patient och närstående får ökad kunskap om och förstår vilka läkemedel som getts under vårdtiden, samt vilka läkemedel som ska användas framöver.

Personalvolym
Totalt har Alingsås lasarett 704 anställda. Det är 15 färre jämfört med augusti förra året. Antalet tillsvidareanställda har ökat med 13 personer medan antalet visstidsanställda har minskat med 28 personer. Minskningen är en följd av det anställningsstopp som infördes i slutet av 2013.

Den arbetade tiden har ökat med 1,2 procent jämfört med föregående år. Utförd tid under jour och beredskap har ökat med 2 procent, vilket bland annat beror på ett ökat patientinflöde på akutmottagningen och att fler patienter opereras på jourtid. Utförd mer- och övertid har minskat jämfört med augusti 2013.

Ekonomiskt utfall
Det ekonomiska resultatet efter augusti uppgår till -16,8 mkr. Det är en försämring mot föregående månad med -1,6 mkr och -12,7 mkr jämfört med föregående år. Prognosen för helåret sätts till -23 mkr. Arbetet med att få en verksamhet och ekonomi i balans fortsätter utifrån de åtgärdsplaner som Styrelsen för Alingsås lasarett har fattat beslut om. Dessutom har sjukhuset fått en ägarplan från Västra Götalandsregionen som syftar till att ge stöd i arbetet med att få en verksamhet och ekonomi i balans.

De stora kostnadsökningarna finns inom personalområdet, rekvisitions- och receptläkemedel samt ökade produktionskostnader i form av material och tjänster med anledning av den ökade vårdproduktionen. Produktionen av vård har ökat men är inte kompenserat av hälso- och sjukvårdsnämnden för denna produktionsökning, utan ligger 13 mkr över möjligt ersättningstak.

Av de regionala tillgänglighetssatsningarna når sjukhuset i nuläget inte full produktion dels beroende på uteblivna regionala patientströmmar men även på grund av personalbrist inom vissa områden.

Nytt arbetssätt på akutmottagningen
Ett av fokusområdena på sjukhuset under hösten är akutprocessen där ett test av nytt arbetssätt på akutmottagningen genomförs. Styrelsen för Alingsås lasarett fick vid höstens första möte information om det nya arbetssättet som syftar till att bland annat minska patienternas väntetid på mottagningen, ge patienterna en tidigare läkarbedömning samt förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

Sommaren 2014 på Alingsås lasarett
Sjukhuset gick in i sommarperioden med en skör bemanningssituation.  Under några veckor i början av semesterperioden var vårdplatssituationen och bemanningsläget ansträngt vilket ledde till öppnande av stängda vårdplatser och övertidsuttag för att säkra bemanningen. Sommaren blev dock inte fullt så tung som befarat.

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al 
Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.
 

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
David Josefsson, vice ordförande, 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF