Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-03-31 11:00


Alingsås lasarett ett akutsjukhus med närvårdsprofil

Klart med om- och tillbyggnad av sjukhuset


I syfte att möta framtidens vårdbehov och utveckla Alingsås lasarett som akutsjukhus med en närvårdsprofil planeras en om- och tillbyggnad av lasarettet. Projektet omfattar en ny byggnad för att utöka antalet vårdplatser och frigöra utrymme på befintlig operationsavdelning. Planerna har idag fått klartecken från Regionstyrelsen.

Regionstyrelsens beslut innebär att fastighetsnämnden får i uppdrag att genomföra om- och tillbyggnaden till ett maximalt investeringsbelopp om 476,7 mnkr och att Alingsås lasarett tilldelas investeringsutrymme för utrustningsinvesteringar om 80 mnkr.

- Dagens beslut är mycket positiv för både patienter och medarbetare på Alingsås lasarett, säger ordförande i Styrelsen för Alingsås lasarett Stefan Kristiansson. Planerna på en om- och tillbyggnad av sjukhuset har funnits under många år och det är en enhällig styrelse som gläder sig efter dagens beslut och över att nu kunna gå vidare med planerna och påbörja arbetet med genomförandet.

Genom att riva den uttjänta köksbyggnaden och bygga tre byggnadsvolymer som ansluts strategiskt till huvudbyggnaden skapas mer yta samtidigt som sjukhuset får ett mer funktionellt samband. Tillbyggnaden följer den befintliga strukturen med fyra våningar och en teknikvåning, vilket ger goda synergieffekter och ökad tillgänglighet. Sjukhuset får på så sätt en rationell och flexibel struktur, tydliga kommunikationsstråk med utblickar och ljusinsläpp samt väl genomtänkta samband mellan de olika verksamheterna. Även förbättrad logistik för varor och tjänster planeras. Byggnaderna kommer att uppföras med mycket hög energieffektivitet.

- För att möta morgondagens patienter och medarbetare krävs moderna och ändamålsenliga lokaler. Med dagens beslut i Regionstyrelsen kan sjukhuset gå vidare med planerna på att skapa dessa lokaler som ger goda förutsättningar för en patient- och personcentrerad vård som bygger på patientens delaktighet, säger sjukhusdirektör Hans Holmberg.


Fakta om- och tillbyggnad Alingsås lasarett
Fastighetsinvestering
Det totala investeringsbeloppet beräknas uppgå till 417 mnkr i 2013 års kostnadsläge och till 472 mnkr i löpande priser.

Utrustningsinvestering
Styrelsen för Alingsås lasarett har beräknat utrustningsinvesteringarna kopplade till projektet till 80 mnkr.

Driftskostnader
Fastighetsinvesteringen beräknas medföra ökade hyreskostnader på 30 mnkr/år. Av dessa får Alingsås lasarett en ökad hyra med 13 mnkr/år. Övriga 17 mnkr/år finansieras genom regionstyrelsens koncernbidrag till fastighetsnämnden. Utrustningsinvesteringen medför ökade avskrivningskostnader på 11,4 mnkr/år med en beräknad avskrivningstid på 7 år. Investeringarna innebär en expansion av verksamheten vilket utöver hyres- och avskrivningskostnader med all säkerhet medför ökade verksamhetskostnader. Regionstyrelsen har föreslagit regionfullmäktige att uppdra åt sjukhusstyrelserna och hälso- och sjukvårdsnämnderna att i vårdöverenskommelser verka för att genomföra den föreslagna utvecklingen av Alingsås lasarett.
 


Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al
Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 0727-26 36 25
Gert-Inge Andersson, vice ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 070-681 79 10 Hans Holmberg, sjukhusdirektör Alingsås lasarett, 0705-88 16 68 Lena Lindgren, projektledare Alingsås lasarett, 0322-22 66 09


Läs meddelandet som PDF