Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-09-02 15:28


Ökad samverkan för att ta om hand de mest sjuka äldre


Den 28 augusti var Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda kommun samt Primärvården, inbjudna till Alingsås lasarett för att starta upp en dialog kring hur de mest sjuka äldre på bästa sätt kan tas omhand i Mittenälvsborg. 
Idén är att etablera ett närvårdteam i Alingsås.

Hans Holmberg inledde med att understryka att kommunerna och primärvården och sjukhuset tillsammans måste upparbeta en modell för att det ska fungera i praktiken och även om Alingsås lasarett har initierat arbetet så är alla huvudmän lika delaktiga och viktiga.

Ett gott exempel på hur det kan fungera är västra Skaraborg som var inbjudna för att presentera sitt arbetssätt av Närvårdsteam, där sjukhuset har ett mobilt team som åker ut till patienterna och bedriver vården i hemmet tillsammans med hemsjukvården i kommunen och i nära samarbete med Primärvården.

Målet är att:
• Tillförsäkra den enskilde en god vård
• Tillförsäkra den enskilde en god omsorg
• Tillförsäkra den enskilde en god rehabilitering

Närsjukvårdsteamet i Skaraborg har arbetat enligt denna modell sedan 2012 och kan se goda resultat. De utför en effektivare vård och har ett gott samarbete kring denna patientgrupp. De har även minskat oplanerade vårdtillfällen på Lidköpings lasarett.

Mötet resulterade i en bra dialog och stora förhoppningar att hitta goda lösningar för att öka kvalitén denna patientgrupp, och en vilja att arbeta vidare utifrån denna idé. Alingsås kommun tackade särskilt för denna inbjudan och såg positivt på ett fortsatt arbete. Det konstaterades att för att möta framtidens vårdbehov behöver vårdgivarna ha ett nära samarbete och tillit och förtroende till varandras kompetenser och kunskaper.


 



Kontaktperson: Projektledare Susanna Månsby, 0708-775461, susanna.mansby@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF