Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-05-29 09:30


Ökad tillgänglighet till röntgen efter donation till sjukhuset


Alingsås lasarett har fått en donation av Sparbanksstiftelsen Alingsås, en datortomograf, så kallad CT, till röntgenavdelningen. Med ytterligare en datortomograf kommer sjukhuset att förbättra patientsäkerheten och möjliggöra omhändertagande av det ökade antalet remisser och ökade antalet akuta patienter. På fyra år har antalet undersökningar ökat från 6 400 till 7 900 (22 procent). Standardiserade vårdprogram för snabb cancerdiagnostik ställer också högre krav på att ta in patienter med välgrundad misstanke om cancer inom tre dagar. Med ytterligare en datortomograf får sjukhuset möjlighet att efterleva de regionala vårdprogrammen.

På styrelsens möte den 28 maj lämnades information av verksamhetschef Ingemar Brunsson om donationen och vilka positiva effekter för vården och tillgängligheten till vården som den förväntas medföra. Sjukhuset köper in utrustningen via Västra Götalandsregionens inköpskanaler och står för omkostnader i samband med installation av donationen. Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade vid mötet att ta emot donationen. Datortomografen beräknas att vara i bruk i december i år.


Ekonomiskt utfall och åtgärder för ekonomi i balans
Ekonomiskt resultat efter april är -12,8 mkr. Resultatet ligger på samma nivå som föregående år. Kostnader för fortsatt högt akutinflöde och hög beläggningsgrad påverkar utfallet. Personalkostnader inklusive bemanningsföretag ökar med 3,5 mkr jämfört med budget. Material varor och tjänster står för den största avvikelsen mot budget – 4,0 mkr. Intäkter för såld vård når inte budget – 4,3 mkr.

Vårdproduktionen är fortsatt hög, sammanvägda prestationer ökar med 0,9 procent jämfört med föregående år. I föregående års jämförande utfall ligger besök på ögonmottagningen som från år 2015 hör till SÄS. Till det kommer ökningen på jourmottagningen med 7,7 procent. Antalet vårdtillfällen har ökat med 5,5 procent, vårddagarna med 9,3 procent och DRG-poängen med 2,7 procent jämfört med föregående år.

Beläggningsgraden på vårdplatserna uppgår för perioden till 99,8 procent. Ökad andel akutoperationer samt vårdplatsbrist har medfört att planerad vård har ställts in. Tillgängligheten 60 dagars väntetid för mars uppgår till 93 procent för första besök och för behandling 95 procent.


En åtgärdsplan är framtagen som förväntas ge positiva effekter för sjukhusets ekonomi. Åtgärderna är bland andra tidigare hemgång av utskrivningsklara patienter, relevant läkemedelsbehandling och löpande sortimentsöversyn, strikt anställningsprövning, minskad sjukfrånvaro. Styrelsen för Alingsås lasarett godkände måltal och beräknade effekter av åtgärdsplan 2015.

Personalbefrämjande åtgärder
Sjukfrånvaron är fortsatt hög, till och med april 8,2 procent jämfört med 6,8 procent för samma tid 2014. Det är framförallt de långa sjukskrivningarna som fortsätter att öka. Styrelsen gav sjukhusdirektören i uppdrag att återkomma vid nästa möte med förslag på personalbefrämjande åtgärder för att minska sjukfrånvaron och minska sjuktalen hos medarbetarna.

Patientsäkerhetsarbetet
Sjukhuset har under tiden januari-april granskat 80 slumpmässigt utvalda journaler när det gäller förekomsten av trycksår. Av dessa 80 patienter har 9 fått trycksår som uppstått under vårdtiden. Det motsvarar 11 procent av de granskade journalerna. Granskningen visar också att 7 av 9 sår har läkt under vårdtiden. Arbetet med att granska journalerna ger värdefull kunskap för att fortsätta arbetet med att minska förekomsten av trycksår hos patienter på sjukhuset. 


Fakta om datortomograf
En apparat för skiktröntgen som röntgenfotograferar kroppen med en snurrande kamera där datorn omvandlar bilderna till bilder av kroppen i tunna snitt. Med hjälp av kontrast kan man framställa tydliga bilder över till exempel kärlträd, tarmar eller urinvägar. Moderna apparater är väldigt snabba och man kan se bilderna i realtid och subtrahera bort artefakter som uppstår i inplanterade material.

 

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al
Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.




Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 0727-26 36 25
Gert-Inge Andersson, vice ordförande Styrelsen för Alingsås lasarett, 070-681 79 10 Hans Holmberg, sjukhusdirektör Alingsås lasarett, 0705-88 16 68 Ingemar Brunsson, verksamhetschef Anestesikliniken, 0322-22 60 00 (vxl)


Läs meddelandet som PDF