Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-03-27 14:50


Oroväckande kostnadsutveckling för Alingsås lasarett


Efter årets två första månader visar Alingsås lasarett ett negativ resultat. Kostnaderna ökar och resultatet efter februari månad var -7,5 miljoner kronor. Resultatet är 2,2 miljoner kronor sämre än föregående år. Arbetet med kostnadsreduceringar fortsätter enligt åtgärdsplan för 2014, men det kan framöver innebära att tillgängligheten äventyras.

För att nå en verksamhet och ekonomi i balans fortsätter arbetet utifrån den åtgärdsplan som Styrelsen för Alingsås lasarett beslutat om för 2014. Det tidigare beslutade anställningsstoppet med särskild prövning står fast. Undantag från anställningsstoppet kommer endast att göras för återbesättning av tjänster till sjukhusets akutmottagning, rekrytering av sommarvikarier samt rekrytering till tjänster som är avgörande för att sjukhuset ska klara tilläggsuppdragen för kirurgi och ortopedi.

- De ökade personalkostnaderna, trots tidigare beslutat anställningsstopp, är oroväckande. Styrelsen för Alingsås lasarett ställer sig bakom åtgärden med en striktare prövning av undantag från anställningsstoppet, säger ordförande Stefan Kristiansson. Det är en balansgång att samtidigt klara tillgänglighet och patientsäkerheten, men en viktig åtgärd för att få ordning i sjukhusets ekonomi.

Tillgängligheten är fortsatt god och målen nås både avseende första besök och behandlingar. Kvaliteten på arbetet är fortsatt god och under årets första månader minskade såväl sjukfrånvaron som övertiden på sjukhuset.

Patientsäkerhet

Arbetet med att minska risken för vårdrelaterade infektioner för de patienter som läggs in på Alingsås lasarett har varit lyckosamt under 2013 och visar att det i dagsläget är relativt låg risk att drabbas av infektioner i samband med vård på Alingsås lasarett. Under 2014 kommer patientsäkerhetsarbetet att ha fokus på att minska antal trycksår hos inneliggande patienter på Alingsås lasarett.

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
David Josefsson, vice ordförande, 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF