Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2013-10-17 13:00


Rapport från Styrelsen för Alingsås lasarett


Verksamhetsplan och detaljbudget 2014

Styrelsen för Alingsås lasarett godkände Verksamhetsplan och detaljbudget 2014. De ekonomiska förutsättningarna för 2014 är oroväckande, men en oenig styrelse fattade beslut om att godkänna Verksamhetsplan och detaljbudget 2014.

Ekonomiskt utfall

Information om ekonomiskt utfall per september 2013. Det ekonomiska resultatet efter september är -7,6 miljoner kronor, vilket är -3,5 miljoner kronor sämre än i augusti, men 5,1 miljoner kronor bättre än föregående år.

Med anledning av Alingsås lasaretts ekonomiska obalans har Regionstyrelsen begärt in en redogörelse över kompletterande åtgärder för att nå en ekonomi i balans 2013.

Styrelsen ställde sig bakom den kompletterande åtgärdsplanen för att nå målet om verksamhet och ekonomi i balans innevarande år. Några av åtgärderna innebär att sjukhuset kommer att dra ner på planerad verksamhet fyra dagar under hösten. Anställda uppmuntras att ta ut ledighet i samband med att den planerade verksamheten reduceras. Vidare kommer det att ske en reduktion av elektiva vårdplatser i samband med jul- och nyårshelg. Dessutom införs strikt prövning av behov av övertid samt anställningsstopp. Det innebär att nya anställningar beslutas efter prövning av sjukhusledningen och godkänns endast för att säkerställa den medicinska säkerheten.

Styrelsen begärde dessutom kompletterande åtgärder för 2013 och 2014 för att nå en ekonomi i balans.

Om- och tillbyggnad av Alingsås lasarett

Alingsås lasarett behöver skapa fysiska förutsättningar för den framtida vården och för detta krävs både fastighetsförnyelse och tillbyggnad. Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade att ställa sig bakom om- och tillbyggnad av Alingsås lasarett enligt upprättad systemhandling, samt att hemställa hos Regionstyrelsen om ett genomförandebeslut gällande om- och tillbyggnad av Alingsås lasarett.

Fakta om Om- och tillbyggnad av Alingsås lasarett
Alingsås lasarett har under några år planerat för en omfattande om- och tillbyggnad av sjukhuset. Västra Götalandsregionens vision ”Framtidens hälso- och sjukvård 2025” med tillgänglig, trygg och kvalitetssäker vård ställer nya krav på hur sjukvården organiseras både utifrån ett verksamhetsperspektiv som ett lokalperspektiv. Enligt prognoser kommer befolkningen i Västra Götaland att öka med 6 procent fram till 2020. Behovet av vårdplatser kommer därmed att öka i hela Västra Götaland fram till år 2020. Den medicinska utvecklingen går dessutom emot att allt fler och äldre patienter behandlas i allt högre åldrar. För Alingsås lasaretts del finns ett behov av att öka med 14 vårdplatser under samma period, enligt en regional rapport. Sjukhusets nya lokaler kommer att byggas utifrån grundprincipen att de ska vara generella och flexibla och stödja moderna arbetssätt.

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson (MP), 0727-26 36 25
David Josefsson (M), 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF