Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-10-16 12:00


Styrelsebeslut att teckna Vårdöverenskommelse för 2015


Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade vid sitt möte den 16 oktober att teckna överenskommelse om hälso- och sjukvård för 2015 med hälso- och sjukvårdsnämnden i avvaktan på tydligare ekonomiska direktiv i samband med kommande regionala budgetförslag.

Styrelsen fick information om det framtagna förslaget till Överenskommelse om hälso- och sjukvård för 2015. Förutsättningarna har i budgetförslaget varit ett regionalt index om 2,5 procent samt att effektiviseringskravet slopats för akutsjukhusen. Sjukhuset ska fortsätta sitt effektiviseringsarbete men får möjlighet att använda de medel som frigörs inom den egna verksamheten. Målrelaterad ersättning kommer inte att användas i avvaktan på förslag till nya former för vårdöverenskommelse samt utredningen om ett nytt ersättningssystem till hälso- och sjukvården.

Alingsås lasarett kommer från och med 2015 att höra till Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, då nämndområdena i regionen görs om. Vårdöverenskommelsen för 2015 tecknas mellan nuvarande Hälso- och sjukvårdsnämnd 6 och Alingsås lasarett.

Patientsäkerhetsarbete
Chefläkare Per Wiger informerade om patientsäkerhetsarbetet på sjukhuset. Arbetet innebär bland annat att sjukhuset har fokus på och följer antal klagomål som registreras i avvikelsehanteringssystemet och även de händelser som medarbetarna registrerar som avvikelser samt ärenden till Patientnämnden. De synpunkter som framkommer i dessa klagomål ligger till grund för förbättringsarbete på sjukhuset. Styrelsen fick även information om den nya patientlagen som träder i kraft 1 januari 2015.

Ekonomiskt utfall och personalsituation efter september 2014
Ekonomiskt resultat till och med september är -17,9 mkr. Fortsatt arbete pågår via beslutade åtgärdsplaner samt i omsättande av ägarplanen. Antalet remisser har ökat med 9,0 procent jämfört med samma period förra året och söktrycket till akutmottagningen är fortsatt högt. Väntetiderna inom några av verksamheterna har under perioden förlängts med en försämrad tillgänglighet som följd.

Antalet betaldagar för utskrivningsklara patienter har för perioden ökat med över 30 procent. Produktionen av vård fortsätter öka men är inte kompenserat av hälso- och sjukvårdsnämnden för denna produktionsökning, utan ligger nu 14 mkr över möjligt ersättningstak.

Samtidigt är nu antalet nettoårsarbetare 20 stycken färre än samma period förra året (-3,4 procent). Sjukfrånvaron ligger ackumulerat för perioden på 6,2 procent vilket är något högre än förra året.

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.

 



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
David Josefsson, vice ordförande, 0725-22 89 31 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF