Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-04-23 13:00


Styrelsen för Alingsås lasarett godkände delårsrapport för mars


Årets tre första månader har inneburit en kraftigt ökad vårdproduktion på Alingsås lasarett, med ökade kostnader och ökade sjuktal hos medarbetarna som följd. Den ökade produktionen beror på ökat akutflöde som ger en hög beläggning på vårdplatser. Det ekonomiska resultatet per mars är – 9,1 mkr.

Delårsrapport mars
Starten av året har inneburit en ökad akutvårdsproduktion med ett ökat antal besök på akutmottagningen, nattjourmottagning samt jourmottagningen som sjukhuset driver på uppdrag av primärvården. Total ökning 9,85 procent jämfört med 2014.

Antalet vårdtillfällen har ökat med 8,7 procent på grund av ökad oplanerad vård, antalet vårdagar med 9,8 procent samt de sammanvägda prestationerna med 5,1 procent jämfört med tidigare år.

Sjukhuset har haft en hög beläggsgrad under det första kvartalet. Under februari öppnades platser upp för att klara av vårdplatsbehovet. Trots detta har sjukhuset i mars en samlad beläggningsgrad på 97,9 procent. Målet är att beläggningsgraden inte ska uppgå till mer än 90 procent. 

Ökad andel akutoperationer samt vårdplatsbrist har medfört att planerad vård har ställts in. Tillgänglig-heten 60 dagar per mars uppgår till 90 procent för första besök samt 93 procent för behandling.

Ekonomi
Det ekonomiska resultatet per mars är -9,1 mkr. Orsak till detta är en kraftigt ökad produktion på grund av det ökade akutflödet som ger en hög beläggning och ökade kostnader. Den planerade vården har påverkats negativt. De negativa budgetavvikelserna består av personalkostnader i form av ökad övertid och kostnader för läkarjourer, kostnader för material varor och tjänster samt övriga kostnader.
Alingsås lasarett sätter prognosen för helåret till -10 mkr utifrån framtagen åtgärdsplan.

Kompetens
Sjukfrånvaron ligger per mars på 8,2 procent att jämföra med 7,0 procent föregående år. Det är den långa sjukskrivningen som ökat, framförallt inom sjuksköterskegruppen. Antalet nettoårsarbetare har ökat jämfört med samma period.

-Vi ser att medarbetarna är mycket ansträngda efter de tre första månaderna då den ökade vård-produktionen har genomförts med ökat övertidsarbete för den ordinarie personalen. I kombination med det ökade sjuktalen hos medarbetarna och svårigheter att rekrytera vikarier, har det gett en tuff arbetssituation för våra medarbetare, säger sjukhusdirektör Hans Holmberg.

Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade att godkänna delårsrapport mars.

Åtgärdsplan för att nå ekonomisk balans
Alingsås lasarett arbetar kontinuerligt med att nå verksamhet och ekonomi i balans. I samband med detta har åtgärder tagits fram inom flera områden. Resultat och effekter har uppnåtts men arbetet måste fortsätta. Då delårsbokslutet per mars 2015 åter visar på ett negativt resultat, har kompletterande åtgärder tagits fram, med utgångspunkt från en analys av verksamheten och utfallet hittills.

- Produktionen av vård har ökat betydligt under början av året med bland annat ett mycket högt akutinflöde med överbeläggningar som följd. Syftet med de nu framtagna åtgärderna är att minska behovet av dyra personallösningar i form av övertid, samt se över kostnader för allt som rör patientens vård, säger Stefan Kristiansson, ordförande.
 
Produktions- och kapacitetsplanering är i fokus på sjukhuset. I åtgärdsplanen ingår även att arbeta för att nå de av regionen beslutade tillgänglighetssatsningarna och därmed säkra intäkter.

Styrelsen för Alingsås lasarett beslutade att godkänna framtagen åtgärdsplan.  


Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF