Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2008-01-18 14:00


Presentation av forskningsstudie kring mäns våld mot kvinnor i nära relationer

Skam och tystnad – hinder för att förebygga mäns våld mot kvinnor


Hur kan man jobba förebyggande när det gäller våld i nära relationer? Det finns en vilja att agera men frågan upplevs av de intervjuade (inom vården, socialtjänsten, polisen, näringslivet, kommunala förvaltningar och bland politiker) som komplex och komplicerad plus att den skam och tystnad som omger våld i nära relationer hindrar att utvecklingsarbete kommer till stånd. Det visar studien ”Föreställningar om hinder och möjligheter i primärpreventivt arbete med mäns våld mot kvinnor i nära relationer” som enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet gjort, på uppdrag av Folkhälsokommittén i Västra Götalands län, och som presenterades vid en presskonferens den 18 januari på Scandic Crown i Göteborg.

- Förutom att mäns våld mot kvinnor i stor utsträckning är omgivet av tystnad och skam så ser vi ett genomgående mönster som handlar om att ansvaret för att ta itu med det primärförebyggande arbetet gärna hänskjuts till någon annan. För att få till stånd ett förebyggande arbete är professionella och beslutsfattare viktiga. Inte minst bör ansvaret för att bryta tystnaden på den regionala, och i synnerhet den lokala nivån, lyftas fram, säger professor Gunnel Hensing, enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ett av förslagen till åtgärder ”för att gå från ord till handling” som nämns i rapporten är ”att lägga frågan på sitt eget bord och agera med utgångspunkt från det”.

- Vår roll i folkhälsokommittén är att se till att det inte är tyst – regionalt och lokalt – och att det sker en kunskapsöverföring mellan regional och lokal nivå bland politiker och professionella. Ett konkret exempel på det är att vi kommer att erbjuda alla kommunfullmäktige i länet att Hensing eller någon av de andra forskarna kommer och presenterar rapporten, säger Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.

I rapporten pekar man också på att när det gäller mäns våld mot kvinnor i nära relationer är anställda vid myndigheter som möter människor i olika sammanhang en nyckelgrupp. Men, själva uttrycker de att de saknar kunskap, är osäkra på var ansvaret ligger och att de känner en professionell misströstan – om insatser är tillräckligt effektiva. Bland förslagen till åtgärder i rapporten finns därför ”utbildning av professionella och beslutsfattare” med.

- En åtgärd i den riktningen är det Kompetenscentrum om våld i nära relationer som inrättas i Göteborg under 2008. Huvuduppgiften för kompetenscentret är att utveckla metoder om bemötande och omhändertagande i vården av våldutsatta kvinnor, sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor, utveckla samverkan och preventivt arbete samt bedriva och stimulera forskning inom området. Det är viktigt att bryta tystnaden om våldsutsatta kvinnor och vi har alla ett ansvar i detta, säger Tommy Larsson (kd), vice ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.

Rapporten ”Föreställningar om hinder och möjligheter i primärpreventivt arbete med mäns våld mot kvinnor i nära relationer” kommer att publiceras 18 januari 2008 på http://www.vgregion.se/folkhalsa och http://www.socmed.gu.se.

Rapporten ”Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer” finns på:

http://www.vgregion.se/vgrtemplates/BildRightPage.aspx?id=64371



Kontaktperson: Gunnel Hensing, professor, enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tfn 031-786 68 62, Johan Jonsson, folkhälsochef Västra Götalandsregionen, tfn 0706-82 21 00,
Angående Kompetenscentrum om våld i nära relationer: Gudny Sveinsdottir, områdeschef Primärvården Göteborg, tfn 0707-98 04 36, Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, tfn 0709-10 29 07, Tommy Larsson (kd), vice ordförande Folkhälsokommittén, tfn 0705-10 32 36, Angélique Rooth, presskontakt, Folkhälsokommitténs kansli, tfn 0761-45 63 85, Ulrika Lundin, presskontakt, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, tfn 0707-75 88 51


Läs meddelandet som PDF