Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-04-25 17:44


Anne Svensson prisas för att använda forskningen i verkligheten


Anne SvenssonÅrets pris för nyttiggörande av forskning i offentlig tjänst 2013 går till en skaraborgare. Anne Svensson är utvecklingsledare vid folkhälsokommitténs sekretariat i Västra Götalandsregionen och hemmahörande i Varnhem.

Priset delas ut av förvaltningshögskolans råd för forskning och utbildning i Göteborg, inom projektet KOLV (Förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige). Med priset vill man främja de offentliga organisationernas användning av forskning, det vill säga att den kommer till nytta också i praktiken.

Så här motiverar rådet valet av pristagare:

”Ann Svensson har under flera år visat ett stort intresse och engagemang för att utifrån aktuell forskning utveckla uppföljnings- och utvärderingskompetensen inom Västra Götalandsregionens folkhälsoarbete. Exempelvis har hon initierat och genomfört många utbildnings- och utvecklingsinsatser utifrån de senaste forskningsrönen. Hon har också framgångsrikt arbetat för att skapa kontakter mellan utbildning och studenter å ena sidan, och folkhälsoarbete och regionen å den andra.”

Anne Svensson arbetar som utvecklingsledare vid folkhälsokommitténs sekretariat i Västra Götalandsregionen. Folkhälsokommittén arbetar för jämlik hälsa och social hållbarhet i Västra Götaland, främst genom att främja samverkan mellan regionen och kommunerna. Ett sådant exempel är RUFF-nätverket (Regional utveckling för folkhälsa) där Anne leder utvecklingsområdet ”Utvärdering”.

Det är tack vare RUFF-nätverket och dess medlemmar, de kommunala folkhälsoplanerarna, som jag fått priset. Deras önskemål om kompetensutveckling om just utvärdering har lett fram till det.

Anne tillägger också:

− Vi tycker att det är jätteviktigt att vara självkritiska, att våga utvärdera våra egna utvärderingar på det sätt som vi gjort. Utvärdering är en förutsättning för utveckling, säger hon.

Priset kan tillfalla en enskild person eller en grupp, inom eller utanför den akademiska världen. Anne Svensson är den tredje pristagaren i raden. De två tidigare åren har priset gått till Lennart Nilsson, docent i statsvetenskap, och Sten Jönsson, professor i företagsekonomi. Priset delades ut vid Förvaltningshögskolans dag i Göteborg den 25 april.



Kontaktperson: Anne Svensson, folkhälsokommitténs sekretariat, tel. 073-364 86 12, epost: anne.m.svensson@vgregion.se
Pressansvarig: Angélique Rooth, folkhälsokommitténs sekretariat, tel. 076-145 63 85, epost: angelique.rooth@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF