Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-02-10 14:30


Beslut vid kommittén för folkhälsofrågors möte 10 februari 2012

Projekt beviljat för att motverka alkohol i trafiken och rapport kring suicidpreventivt arbete


Motverka alkohol och andra droger i trafiken bland unga 15-24 år i Skaraborg

Kommittén för folkhälsofrågor beviljade vid mötet den 10 februari Drogförebyggarna Skaraborg 335.000 kr för projektet "Motverka alkohol och andra droger i trafiken". Projektbidraget ska användas dels till att ta fram ett koncept för en upplevelsebaserad trafikdag om riskerna med alkohol och droger i trafiken riktad till gymnasieungdomar i Skaraborg, dels till att ta fram ett temapaket riktat till kommunerna i Skaraborg som kan användas som uppföljning av temadagen eller fristående.

Enligt Trafikverket har hälften av förarna i åldrarna 15 till 24 år som omkommit i singelolyckor varit påverkade av alkohol. Att minska användning av alkohol och andra droger i trafiken har emellertid visat sig svårt. Dessutom är det brist på utbildningsmaterial riktat till gymnasieungdomar. Mot bakgrund av detta beviljar kommittén för folkhälsofrågor projektet bidrag.

Kontaktperson

Marlene Nilsson, tfn 0702-29 90 50, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.

Rapportering av det suicidpreventiva arbetet

Kommittén rapporterade sin del i regionstyrelsens uppdrag åt kommittén för folkhälsofrågor och hälso- och sjukvårdsutskottet om att avge rapport om utvecklingen av det suicidpreventiva arbetet.

Kommittén för folkhälsofrågor kommer fortsättningsvis att stödja och utveckla befolkningsinriktad suicidprevention i samverkan med kommuner, frivilligorganisationer och aktörer inom regionens egen verksamhet. Kommittén bjuder in dessa aktörer att delta i nätverk med syfte att samla och förmedla kunskap inom området och genom att ge bidrag till projekt. Kommittén har också tagit fram en guide som kan användas av de verksamheter som vill bygga upp eller utveckla ett långsiktigt och hållbart suicidpreventivt arbete. Kommittén för folkhälsofrågor kommer under året att ta ställning till frågan om former för samverkan med föreningen Suicidprevention i Väst (SPIV). 

- Samverkan är en viktig förutsättning för att stärka det befolkningsinriktade suicidpreventiva arbetet. Vi välkomnar fler kommunala initiativ så att vi gemensamt kan utveckla arbetet, säger Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen. 

Kontaktpersoner

Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42 och Lars Paulsson, tfn 0706-83 06 90, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.  

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 10 februari 2012 (Pdf-fil)



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF