Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-04-15 07:00


Årets folkbildarpris 2013 tilldelas Johan Jonsson, tidigare folkhälsochef Västra Götalandsregionen


Årets folkbildarpris 2013, som delas ut av Västra Götalands Bildningsförbund, går till Johan Jonsson, som under de senaste nio åren varit verksam som folkhälschef i Västra Götalandsregionen.

Styrelsens motivering till valet av årets pristagare lyder:

"Folkhälsoarbete och folkbildning är intimt sammankopplade. Man kan nästan säga att det ena förutsätter det andra på så sätt att folkbildningen är ett nödvändigt verktyg för ett effektivt folkhälsoarbete samtidigt som en svensk folkbildning utan starka inslag av folkhälsoarbete skulle te sig fattigare och mindre kraftfull.   

Årets mottagare av Västra Götalands Bildningsförbunds folkbildarpris, Johan Jonsson, har förstått ovanstående samband och har hela tiden i sin gärning som folkhälsochef i Västra Götalandsregionen arbetat därefter. Han har sett de möjligheter som folkbildningen erbjuder vad gäller flexibilitet och förmåga att nå utsatta grupper. I konsekvens med detta har han hävdat och argumenterat för att den samlade folkbildningen, studieförbund och folkhögskolor, ska ses som en resurs i regionens folkhälsoarbete och ges möjlighet att arbeta, inte minst med svåråtkomna målgrupper. 

Johans insats att skapa samverkan mellan Västra Götalandsregionen och ”paraplyorganisationerna”, som företräder nykterhetsrörelsen, idrottsrörelsen, trafiksäkerheten och folkbildningen, har inneburit en klar effektivisering av folkhälsoarbetet i regionen liksom det omställningsarbete som skedde år 2005 och som ledde fram till ett i flera avseende nytt arbetssätt med förebyggande folkhälsoarbete i projektform.  

Johans ambition att, under flera år, i en bred demokratisk och folkbildningsinriktad process utforma en Folkhälsopolitisk policy för Västra Götalandsregionen och nu senast en Handlingsplan för jämlik hälsa i hela Västra Götaland har skapat tydlighet och gynnat samarbete mellan alla aktörer i folkhälsoarbetet.  

Att Johan därutöver är en engagerande talare och en entusiastisk ambassadör för det så viktiga folkhälsoarbetet kompletterar bilden av en värdig mottagare av vårt pris." 

Johan känner sig både hedrad och glad att få ta emot 2013 års folkbildningspris och kommenterar priset så här:

- Folkbildning och folkhälsa är ömsesidigt beroende av varandra. En god och väl fördelad utbildning hos befolkningen är den bästa förutsättningen för en bra och jämlik hälsa. En befolkning vid god hälsa är mer motiverad att investera i utbildning. Årets folkbildarpris lyfter fram detta samband. Bildningsförbunden och folkhögskolorna är unika möjligheter i vår gemensamma strävan att skapa ett samhälle präglat av så jämlika förutsättningar som möjligt. 

Priset kan tilldelas kommun, organisation, förening, grupp av personer eller enskild person som via engagemang, praktiskt handlande, nyskapande och positiv attityd fört folkbildningen framåt i sin kommun eller område.

Prisutdelningen äger rum i samband med Västra Götalands Bildningsförunds årsmöte den 18 april på Hjälmareds folkhögskola i Alingsås.

Pristagare Årets folkbildarpris 2013
Johan Jonsson tilldelas Årets folkbildarpris 2013



Kontaktperson: Johan Jonsson, mobil 0706-82 21 00. Presskontakt: Angélique Rooth, mobil 0761-45 63 85.


Läs meddelandet som PDF