Vid sitt möte 25 september beviljade folkhälsokommittén Karriär-Kraft 80.000 kronor för projekt ”Schyssta kompisar – suicidprevention för och av ungdomar själva”. Projektet handlar om att, i samverkan med målgruppen, utveckla en suicidförebyggande metod för att motverka psykisk ohälsa och suicidbeteende hos ungdomar 12-17 år som varit eller är mobbade/utsatta och/eller känner sig utanför.
”Schyssta kompisar” vill erbjuda en trygg plats med trygga vuxna och schyssta kompisar dit man kan komma varje dag efter skolan och på loven och ingå i en social gemenskap. Utbudet av aktiviteter där ungdomar som befinner sig i utsatthet/utanförskap kan skapa nya kompiskontakter och stärka varandra i en trygg miljö med trygga och kompetenta vuxna är nästan obefintligt idag. De professionella kontakter som barnen har, till exempel via skolan och barn- och ungdomspsykiatrin, kan inte tillgodose vardaglig social kontakt.
Initiativet och idén till "Schyssta kompisar" kommer från en 13-åring som för två år sedan gick in i en depression på grund av långvarig utsatthet i skolan, som försökte ta sitt liv men som har hittat en väg tillbaka och nu vill bidra till att hjälpa andra i samma situation.
- I vårt uppdrag att arbeta med befolkningsinriktad suicidprevention vill vi öka samarbetet med idéburna sektorn och det gör vi med projektet "Schyssta kompisar", som vi i ett nästa steg hoppas kunna sprida i hela Västra Götaland, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.
Kontaktpersoner
Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42, Lars Paulsson, tfn 0706-83 06 90, Västra Götalandsregionen
Folkhälsokommittén beviljade Skolkyrkan i Göteborg 234.000 kronor för att sprida projekt ”Nätvandring som suicidpreventiv metod ur ett salutogent perspektiv, Som ringar på vattnet - analys och nya frågor”.
Skolkyrkan i Göteborg har, tillsammans med kyrkas jourtjänst, arbetat med att utveckla nätvandring som generell modell för suicidprevention. Att vuxna finns tillgängliga för stödjande samtal för barn och unga även på nätet, t ex via chat, är viktigt bland annat för att upptäcka risk för och för att förhindra suicid. Skolkyrkan kommer nu att arbeta med att sprida metoden över länet och till andra organisationer/personer.
Kontaktpersoner
Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42, Lars Paulsson, tfn 0706-83 06 90, Västra Götalandsregionen
Från och med 2016 kommer folkhälsokommittén att fatta beslut om projektansökningar vid två tillfällen per år, en gång under våren och en gång under hösten. Att ansöka om projektbidrag kan även fortsättningsvis ske löpande under året. Till och med 2015 fattar folkhälsokommittén beslut om projektansökningar vid varje möte. Återstående möten för folkhälsokommittén under 2015 är 19 november och 4 december. Ytterligare information kommer att läggas ut på webbplats folkhälsa (www.vgregion.se/folkhalsa) under oktober.
Kontaktperson
Rutger Gram, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-23 65 42
Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 25 september 2015 (Pdf-fil)
Handlingar, folkhälsokommitténs möte 25 september 2015