Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2010-10-29 14:45


Folkhälsokommitténs sammanträde 29 oktober 2010

Handlingsplan för att motverka ojämlikhet i hälsa och manual för hälsofrämjande insatser


Stora ekonomiska konsekvenser av ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland

Folkhälsokommittén godkände projektplan för "Handlingsplan för att motverka ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland". Projektplanen är ett första steg i regionstyrelsens uppdrag till folkhälsokommittén att göra en regional kartläggning och nedbrytning av WHO-rapporten "Closing the Gap in a Generation" (Utjämna hälsoskillnaderna inom en generation) samt förslag till handlingsplan.

I projektplanen beskrivs de områden som bedöms mest angelägna när det gäller att motverka ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland. Det är viktigt att identifiera konkreta åtgärder för att motverka ojämlikhet i hälsa, eftersom den har stora konsekvenser för hälsotillståndet i befolkningen men även för den ekonomiska utvecklingen. Preliminära resultat från en pågående undersökning av de ekonomiska konsekvenserna av ojämlikhet i hälsa indikerar att de uppgår till miljardbelopp.

- Vi kan inte stanna vid att konstatera hur det ser ut. Nu krävs åtgärder för att motverka ohälsa till följd av ojämlika förutsättningar. Åtgärder som i stor utsträckning ligger utanför det traditionella folhälsopolitiska området och inom de utbildnings- och arbetsmarknadspolitiska områdena, säger Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen. 

Den slutliga handlingsplanen presenteras för Regionstyrelsen under 2012.  

Kontaktperson för ytterligare information:
Göran Henriksson, tfn 0709-94 85 43 och Åse Enkvist, tfn 0708-37 85 97, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.

(Pdf-fil) Projektplan för Handlingsplan för att motverka ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland  

Manual för hälsofrämjande insatser

Folkhälsokommittén beviljade Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, 48.248 kronor kr för att ta fram en idékatalog/manual utifrån de hälsofrämjande insatser som genomförts i förskolor och skolor i Partille kommun för att främja ökad fysisk aktivitet, bra matvanor och en hälsosam livsstil. Insatserna har genomförts inom EU-projektet IDEFICS, som står för kartläggning och prevention av kost- och livsstilsrelaterade hälsoeffekter hos barn.

Manualen ska användas för att sprida erfarenheter och metoder till andra intresserade kommuner i Västra Götaland. Flera kommuner har redan visat intresse. Manualen kommer bland annat att finnas som en del av Västra Götalandsregionens webbaserade beslutstöd för handlingsprogram mot övervikt och fetma.

- I IDEFCs-projektet jobbar man inte bara med skolan och förskolan utan också med föräldrarna och kartläggning av barnens sociala situation. Det ger möjlighet att rikta insatser dit där de behövs bäst. Därför vill vi medverka till att sprida erfarenheterna och inspirera andra kommuner i Västra Götaland att arbeta på liknande sätt för att främja ökad fysisk aktivtitet och goda matvanor bland barn och unga, säger Tommy Larsson (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.  

Kontaktperson för ytterligare information:
Annika Nilsson-Green, tfn 0708-93 17 17, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.

Läs mer, på vgregion.se/folkhälsa Beviljade bidrag till forskning, om IDEFICS som står för kartläggning och prevention av kost- och livsstilsrelaterade hälsoeffekter hos barn (Identification and prevention of Dietary and lifestyle induced health EFfects In Children and infantS) - ett EU-projekt med tema barns hälsa i förhållande till levnadsförhållanden och livsstil.

(Pdf-fil) Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs möte, 29 oktober 2010.
 



Kontaktperson: Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907, Tommy Larsson (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, tfn 0705-10 32 36, Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100,
Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF