Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-12-04 12:23


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 4 december 2014

Fördjupad samverkan med fem frivilligorganisationer för jämlik hälsa


I samband med folkhälsokommitténs möte 4 december undertecknades fem avsiktsförklaringar för samverkan kring åtgärder inom "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland". Denna gång mellan Suicidprevention i Väst, Forum SKILL, Kvinnocenter Bergsjön, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) samt Motorförarnas helnykterhetsförbund och Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté. Tidigare har avsiktsförklaringar tecknats med Västra Götalands Bildningsförbund samt med idrottsförbunden i Västra Götaland.

- Avsiktsförklaringar mellan Västra Götalandsregionen och frivilligorganisationer i Västra Götaland är ett sätt att bekräfta och formalisera fördjupad samverkan med målet en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg. 

Folkhälsokommittén tecknade vid dagens möte avsiktsförklaringar för social hållbarhet med Suicidprevention i Väst (SPIV), Forum SKILL, Kvinnocentrum Bergsjön, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) samt Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF). Från vänster i bild: Evert Eggelind (SPIV), Tommy Janerstål (MHF), Ann-Britt Svensson och Marianne Lööf (Kvinnocenter Bergsjön), Hans Ljungberg och Abbas Zarrinpour (NTF), Mia Bobzow och Ann-Christine Hult (Forum Skill), Jan Alexandersson (V) ordf folkhälsokommittén, Valéria Kant (KD) vice ordf folkhälsokommittén och Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef.

Avsiktsförklaringar och kommentarer:

Evert Eggelind ordförande för Suicidprevention i Väst:
- Det är med stor glädje vi går in i en långsiktig samverkan med Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté. Suicid är ett samhällsproblem och måste behandlas som ett sådant det vill säga genom att bygga upp system och utarbeta metoder för att främja den suicidpreventiva utvecklingen. Vi ser avsiktsförklaringen som en möjlighet att tillsammans verka för uppbyggnad av en hållbar suicidprevention.

Avsiktsförklaring Västra Götalandsregionen och Suicidprevention i Väst från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2016
Kontaktperson

Lars Paulsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0706-83 06 90

Hans Ljungberg, ordförande NTF FyrBoDal: 
- Det känns uppmuntrande att trafiksäkerhetsfrågorna tas in så tydligt i VGRs folkhälsoarbete. Den avsiktsförklaring som vi nu är överens om går ännu lite längre än det samarbete som redan bedrivs på ett bra sätt mellan oss. Så vi ser fram emot att också framöver både bidra med den kompetens som finns i NTF och våra medlemsorganisationer och att tillsammans med VGR arbeta för ökad trafiksäkerhet i regionen.

Abbas Zarrinpour ordförande NTF Väst:
- Avsiktsförklaringen befäster samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och NTF för allas rätt till en säker trafik. Genom vår verksamhet vill vi minska antalet trafikolyckor och på så sätt ger vi vårt bidrag till att skapa förutsättningar för en bättre och jämlikare hälsa.

Avsiktsförklaring Västra Götalandsregionen och NTF från och med 1 december 2014 till och med 30 november 2017
Kontaktperson

Agneta Eriksson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0705-34 84 21

Avsiktsförklaring Västra Götalandsregionen och Motorförarnas helnykterhetsförbund från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2016
Kontaktperson

Marlene Nilsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0702-29 90 50 

Avsiktsförklaring Västra Götalandsregionen och Kvinnocenter i Bergsjön från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2016
Kontaktperson

Åse Enkvist, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0708-37 85 97

Avsiktsförklaring Västra Götalandsregionen och Forum SKILL från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2016
Kontaktperson
 
Maria Berhé, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 070-082 45 82

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 4 december 2014 (Pdf-fil)

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 4 december 2014 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF