Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2010-12-10 12:12


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 10 december 2010

Fortsatt satsning på Skolmatsakademin, stöd för befolkningsinriktat suicidpreventivt arbete


Kompetensutveckling i Skolmatsakademin 2011 kring matens klimatpåverkan

Fortsatt medfinansiering av Skolmatsakademin med 300.000 kr eller högst 40 procent av akademins totala budget för 2011. Det var ett av besluten som folkhälsokommittén fattade vid mötet den 10 december.

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk för verksamma inom skola eller skolrestaurang. I nätverket ingår från och med år 2011 32 kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. Syftet med Skolmatsakademin är att skapa förutsättningar för goda skolmåltider i offentlig regi, öka kunskapen om matens påverkan på hälsan och miljön samt att verka för en positiv attityd till skolmåltiden. Under 2011 ska särskilt fokus läggas på matens klimatpåverkan genom kompetensutveckling för skolpersonal och metoder för att förmedla kunskapen till eleverna.

Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland.

Kontakperson: Josefina Bodin, tfn 0702-48 01 18, folkhälsokommitténs kansli

Läs mer på webbplatsen för Skolmatsakdemin

Stöd till kommuner för långsiktigt hållbart arbete med befolkningsinriktad suicidprevention

Folkhälsokommittén beslutade också om att ta fram ett stöd för kommuner som vill arbeta långsiktigt med hållbart arbete för suicidprevention och att en konferens ska genomföras för att sprida kunskap och bilda forum för fortsatt erfarenhets- och kunskapsutbyte.

Många kommuner i länet, ideella sektorn och verksamheter i Västra Götalandsregionen har uttryckt att det behövs modeller eller rekommendationer för att arbeta med suicidprevention. I rapporten "Många vill veta men svaren är få. Rapport om befolkningsinriktad suicidprevention - idéhistorisk litteraturstudie och fem kommuners erfarenheter", som ligger till grund för beslutet, konstateras att det i dagsläget inte är möjligt att ge generella råd eller rekommendationer för det praktiska arbetet med suicidprevention. För detta behövs nationella riktlinjer, fler lokala erfarenheter och ett fördjupat arbete inom befolkningsinriktad suicidprevention.

- Fortsatt samverkan och kunskapsutbyte är nödvändigt för att ta fram stöd för ett långsiktigt arbete med suicidprevention på befolkningsnivå och i detta arbete vill vi vara en aktiv part, säger Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen. 

Kontakpersoner: Lars Paulsson, tfn 0707-83 06 90, Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42 folkhälsokommitténs kansli

Läs mer i rapporten "Många vill veta men svaren är få. Rapport om befolkningsinriktad suicidprevention - idéhistorisk litteraturstudie och fem kommuners erfarenheter" (Pdf-fil)

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs möte, 10 december 2010 (Pdf-fil). 



Kontaktperson: Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907, Tommy Larsson (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, tfn 0705-10 32 36, Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100,
Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF