Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-12-12 14:20


Socialt företag vägen in på arbetsmarknaden för 17 kvinnor

Från bidragstagare till företagare


”För första gången i hela mitt liv känns det som jag får vara med”. Så säger en av medarbetarna i secondhand-butiken Mamas Retro – ett socialt företag som Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté beviljat projektbidrag och som idag drivs som ett permanent socialt företag av personer som tidigare stod långt från arbetsmarknaden.

Att skapa förutsättningar för ökat arbetsdeltagande är en av de tre områden som Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté har identifierat som avgörande i arbetet för att nå en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland (läs mer i "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland").  

I september 2011 öppnade Mamas Retro - en secondhandbutiken för barnkläder och barnartiklar, då som ett projekt med stöd av Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté, Göteborgs stad och Arvsfonden. Som projektägare stod Coompanion Göteborgsregionen. Idag drivs butiken som ett permanent social företag av 13 personer som tidigare stod långt ifrån arbetsmarknaden på grund av intellektuell funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa. Sedan starten har Mamas Retro haft 18 medarbetare. Förutom de tretton som idag driver butiken har fyra gått vidare till arbete inom Forum Skill och en person har slutat. 

Vid folkhälsokommitténs möte den 12 december presenterades resultatet av projektet av Beatrice Alger, verksamhetsledare från Forum Skill och Linnéa Thoor, tidigare projektdeltagare numera anställd i Forum Skill för att arbeta med marknadsföring.

-  Att skapa förutsättningar för en mer jämlik hälsa är det yttersta målet för folkhälsoarbetet i Västra Götaland. Ökat arbetsdeltagande är en av de viktigaste åtgärderna för detta. Med Mamas Retro såg vi möjligheten att nå en grupp vars möjligheter är små att komma in på arbetsmarknaden och där ohälsan är hög, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.

För att sprida information om och inspirera till utveckling av sociala företag har Forum Skill beskrivit arbetet och erfarenheterna från Mamas Retro i ”Mitt livs affär” -  en bok i tre delar om medarbetare, verksamhet/organisation och erfarenheter/metoder/förhållningssätt och som folkhälsokommittén varit med och finansierat. Mer information om Forum Skill och Mamas Retro finns på webbplatsen Forum Skill/Mamas Retro.

Kontaktperson folkhälsokommitténs sekretariat
Lars Paulsson, lars.paulsson@vgregion.se, tel 010-441 20 13
Åse Enkvist, ase.enkvist@vgregion.se, tel 010-441 06 81 

Kontaktperson Forum Skill
Beatrice Alger, bea@forumskill.com, tel 0760-500 633

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 12 december 2013 (Pdf-fil).  

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 12 december 2013 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-619 76 76. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF