Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2010-06-18 07:30


Utbildning för folkhälsoplanerare i Västra Götaland

Hur påverkas folkhälsan av samhällsplaneringen?


Folkhälsa i samhällsplaneringen. Det är temat när folkhälsoplanerarna i kommunerna i Sjuhärad/Mittenälvsborg bjuder in till sommarakademi den 21-23 juni, i samverkan med Västra Götalandsregionen och Statens folkhälsoinstitut. Syftet med Sommarakademin är att folkhälsoplanerarna i kommunerna i Västra Götaland ska få tillfälle att fördjupa sig i ett angeläget område i folkhälsoarbetet och få diskutera hur det kan tillämpas i det lokala folkhälsoarbetet.                      

- Det här är fjärde året för Sommarakademin och anledningen till att vi i år valde samhällsplanering som tema är att det är ett aktuellt område som styr en hel stads utveckling och invånarnas välbefinnande över en lång tid, säger Susanne Carlsson, folkhälsosamordnare Borås Stad och en av arrangörerna.

Media är välkomna att delta.

Ur programmet:

21 JUNI, BORÅS ARENA

Kl. 14–15
Människan i centrum av planläggningen
Lars Gemzöe, arkitekt, GEHL Architects
Lars har föreläst om levade städer och planering över hela världen. Han har även undervisat vid arkitektskolan i Köpenhamn.
GEHL är ett danskt företag grundat av Jan Gehl, mest känd för att ha initierat gågatan Ströget som ett projekt för att visa sina teorier om människans beteende i det offentliga rummet.

22 JUNI, APHUSET BORÅS DJURPARK

Moderator: Bengt Himmelmann
Tillförordnad samhällsbyggnadschef i Borås Stad med en mångårig erfarenhet av översiktsplanering.

Kl. 09.30–10.30
Kriterier för socialt hållbara städer
Johanna Wittenmark
, arkitekt, GEHL Architects
Johanna har varit involverad i projekt för utveckling av nya och existerande städer och stadsdelar med fokus på den offentliga miljön.

Kl. 13.15–14.15
Två lokala exempel kring folkhälsan i samhällsplaneringen
Eva Järliden, folkhälsostrateg, Örebro Stad med mångårig erfarenhet från att arbeta med strategiska folkhälsofrågor i Örebro kommun.
Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg i norra Örebro län där kommunerna har åtagit sig att aktivt använda samhällsplanering och den egna verksamheten för att främja befolkningens hälsa.

23 JUNI, APHUSET BORÅS DJURPARK

Kl. 09.00–10.00
Planera för möten och fysisk aktivitet
Ole Reiter
, arkitekt, Mediator AB
Tidigare chef för Movium - mötesplatsen för forskare och praktiker som vill utveckla kunskapen om stadens utemiljö. Ole har även varit stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg respektive Sundbyberg, ämnessakkunnig i regeringskansliet samt kommittésekreterare i Stadsförnyelsekommittén.

Kontaktpersoner

Susanne Carlsson, folkhälsosamordnare Borås Stad, tfn 0768-88 82 97.
Helena Ahlstedt, metodutvecklare, Säker och Trygg kommun, Borås Stad, tfn 0704-55 86 74. 



Kontaktperson: Presskontakt: Angélique Rooth, 0761-45 63 85, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF