Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-12-05 12:36


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 5 december 2014

Film om ungas nej till alkohol, fortsatt satsning på befolkningsinriktad suicidprevention, mätsystem framme för ojämlikhet i hälsa


Film för och med unga om att säga nej till alkohol

Folkhälsokommittén beviljade ungdomsföreningen Inventum 23 200 kr för projektet "Nej tack". I projektet ska en kortfilm som handlar om ungdomar, alkohol och respekt produceras. Att som ung välja att avstå alkohol kan medföra att man bli ifrågasatt. Med projektet "Nej tack" vill Inventum bidra till att normbrytande beteenden - här kopplat till bruk av alkohol - respekteras.

Ett 30-tal ungdomar ska delta i filminspelningen. Filmen ska testvisas för politiker, lärare, fritidspedagoger på fritidsgårdar och i idrottsföreningar för att skapa dialog. Synpunkter och idéer som kommer upp i samtalen kommer att sammanställas och ligga till grund för ett handledningsmaterial till filmen. Länsnykterhetsförbundet kommer att finnas med som bollplank i framtagningen av filmen och vara behjälpliga med att sprida filmen.

Målgruppen är ungdomar 13-25 år, främst i Västra Götaland, men projektet kommer också att spridas på internet och sociala medier. I augusti 2015 ska film och handledningsmaterial vara klart och därefter spridas även till mediacentraler, ungdomsfestivaler med mera.

Inventum verkar för att främja ungas organisering och skapa kreativa aktiviteter, t ex Filmkollo och Voice Camp.

Kontaktperson
Marlene Nilsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0702-29 90 50 

Spridning av riktlinjer för suicidprevention i skolor, på arbetsplatser och i media

Folkhälsokommittén antog förslag till fortsatt uppdrag att arbeta med befolkningsinriktad suicidprevention. Folkhälsokommitténs sekretariat (FHKS) har deltagit i EU-projektet European Regions Enforcing Action Against Suicide (EUREGENAS) där riktlinjer tagits fram för suicidprevention generellt samt för hur skolor, arbetsplatser och media kan arbeta suicidpreventivt. Den 26 februari anordnar FHKS en konferens i syfte att inspirera, uppmuntra och ge olika aktörer förutsättningar att använda och utveckla riktlinjerna.

Folkhälsokommittén beslutade 4 december att teckna en avsiktsförklaring med Suicidprevention i Väst (SPIV) för fördjupat samarbete. SPIV blir en resurs dels i arbetet med att sprida riktlinjerna, dels i att följa vad som händer i och utanför Västra Götaland vad gäller befolkningsinriktad suicidprevention.

Kontaktperson
Lars Paulsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0706-83 06 90

Mätsystem för ojämlikhet i hälsa

I budget 2014 gav regionfullmäktige folkhälsokommittén i uppdrag att utarbeta ett system för att följa utvecklingen av ojämlikhet hälsa i Västra Götaland. Vid mötet 5 december antog folkhälsokommittén förslag till mätsystem för att följa utvecklingen av ojämlikhet i hälsa.

Förslaget bygger på tre hälsoindikatorer (dödsfall före 75 års ålder, självskattad hälsa och självskattad psykisk hälsa) och tre så kallade bestämningsfaktorer för hälsa (barn i hushåll med små ekonomiska resurser, långvarig arbetslöshet och äldre med små ekonomiska resurser). Dessa relateras till utbildningslängd (kort, medellång och lång) som ett mått på socioekonomisk grupp. Indikatorerna är valda för att de är etablerade och vanligt förekommande i olika sammanhang. 

Mätsystemet ska stämmas av med andra liknande system som är under utveckling, t ex Malmö stads (Malmökommissionen) och Östgötakommissionens arbete. I ett första steg kommer mätsystemet att omfatta regionnivån och i ett kommande steg kommunnivå. Från och med våren 2015 ska det vara en del av Västra Götalandsregionens webbaserade statistikportal.

Kontaktperson
Göran Henriksson
, samhällsmedicinsk rådgivare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0709-94 85 43 

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 5 december 2014 (Pdf-fil)

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 5 december 2014 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF