Hur kan frivilligt arbete främja möjligheten för barn att på sina egna villkor få stöd av vuxna? Det har BRIS undersökt i projektet "Mellanrummet" som finansierats av folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen. BRIS har gjort en kartläggning av hur barn kan komma i kläm mellan lagar och regler i samhället. Kartläggningen består bland annat av:
- en genomgång av den lagstiftning som frivilligorganisationer, offentlig förvaltning och barn kan komma i kontakt med,
- en beskrivning av handlingsutrymmet för barn i förhållande till vuxna, offentlig förvaltning och frivilligorganisationer,
- en beskrivning av vad frivilligorganisationer kan bidra med för att underlätta kontakten mellan barn och samhällets olika hjälpinstanser.
För att sprida resultaten till andra frivilligorganisationer som möter barn i sin verksamhet föreslår BRIS bland annat:
- utvecklad samverkan mellan frivilligorganisationer och offentliga verksamheter i det främjande och förebyggande arbetet,
- ökad medverkan av frivilligorganisationer på offentliga arenor, t ex ungdomsmottagningar och fritidsgårdar,
- att ett informationsmaterial till barn tas fram om frivilligorganisationernas erbjudande om vuxenstöd på barns villkor,
- sprida kunskap i frivilligorganisationer om barnkonventionen och dess betydelse för att utveckla barns handlingsutrymme.
- Frivilligorganisationerna har genom sin unika och oberoende ställning goda förutsättningar att öka barns handlingsutrymme när det gäller att få stöd på sina egna villkor. Vi kommer därför, tillsammans med BRIS, att anordna ett seminarium den 12 oktober där vi bjuder in frivilligorganisationer som vänder sig till barn och unga för hitta former för samverkan och erfarenhetsutbyte, säger Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.
Kontaktpersoner för ytterligare information
Kerstin Sjöbratt, BRIS, tfn 0704-54 11 40
Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42 och Eva Mattsson-Elofson, tfn 0705-58 25 93, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.