Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-03-27 17:07


Folkhälsokommitténs möte 27 mars 2013

Möjligheten att studera och praktisera utomlands varierar beroende på bostadsort


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 27 mars 2013

Folkhälsokommittén, regionutvecklingsnämnden och kulturnämnden har låtit undersöka de ungas internationella rörlighet i Västra Götaland, studier och praktik i utlandet som finanseras genom EU-program. Förstudien konstaterar att rörligheten i Västra Götaland är ojämnt fördelad, geografiskt och socialt. Den är störst bland studenter och minst bland unga som vare sig arbetar, studerar eller kompetensutvecklar sig på annat sätt. Även studenter på folkhögskolor är missgynnade. På rörlighetskartan finns en triangel mellan Göteborg, Trollhättan och Borås där aktiviteten är som störst.

En fråga om jämlikhet

Jan Alexandersson, ordförande i folkhälsokommittén, tycker att det är viktigt att jobba med frågan. Den ligger väl i linje med kommitténs arbete för jämlik hälsa bland befolkningen i Västra Götaland.

- När man arbetar eller studerar utomlands blir man delaktig i samhället och tar ansvar på ett sätt som man inte behöver när man är turist. Man får en bättre förståelse för hur samhällen fungerar och en mer öppen attityd till det som är främmande. Arbete och studier utomlands är också en bra väg till ökat självförtroende och ökad självkänsla. Förutom dessa rent sociala värden får man betyg och CV som man har nytta av senare i livet, när man söker jobb eller vidare studier.

Regional-lokal samverkan saknas

Förstudien slår fast att betydelsen av internationell erfarenhet är underskattad när det gäller ungas framtida möjligheter på arbetsmarknaden. Högskoleverket och Ungdomsstyrelsen arbetar med frågan men det behövs en regional-kommunal nivå för samverkan som kompletterar och konkretiserar det som EU och nationella myndigheter talar om.

Några resultat ur förstudien:
(alltså baserade på EU:finansierade studieprogram (t ex Comenius och Erasmus) yrkesprogram (t ex Leonardo da Vinci) och kulturutbyte (t ex ”Ung och Aktiv”).

  • 18 av Västra Götalands 49 kommuner har inga aktiviteter kopplade till EU-program på grundskola eller gymnasium.
  • Dubbelt så många högskolestuderande (grundnivå) kommer hit i jämförelse med det antal som åker utomlands.
  • Bland forskarstuderande är det annorlunda. Aningen fler svenska forskarstudenter reser utomlands i jämförelse med det antal som kommer hit.
  • Ungefär 200 ungdomar per år från Västra Götaland praktiserar utomlands inom ramen för EU-programmet Leonardo da Vinci (2008-2012).

För mer information

Diana Ghinea, kultursekretariatet, tel. 0722-50 97 23
Rapporten blir klar under april men redan nu kan du ta del av resultaten.
Karta över ungas internationella rörlighet i Västra Götaland



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74 och Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100.


Läs meddelandet som PDF