Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-10-17 16:32


Rapport om Västra Götalandsregionens arbete för jämlik hälsa presenteras vid WHO-konferens i Florens 20-22 oktober


Vid WHO-nätverket Regions for Health Network's (RHN) årsmöte i Florens i Italien den 20-22 oktober lanserar Världshälsoorganisationens Europakontor rapporten "Tackling health inequities; from concepts to practice. The experience of Västra Götaland". Rapporten är skriven av Göran Henriksson, samhällsmedicinsk rådgivare, och Maria Berhé, utvecklingsledare vid folkhälsokommitténs sekretariat och den har tagits fram i samverkan med WHO/Regions for Health Network.

Trots stora förbättringar av hälsan kvarstår ojämlikhet i hälsa mellan och inom länder i Europa och Sverige är inget undantag. Effektiva åtgärder för att minska skillnader i hälsa måste därför till på alla nivåer - lokalt, regionalt och nationellt. Regioner har en nyckelroll i detta arbete för de finns nära befolkningen och har makten och förmågan att ta fram effektiva folkhälsopolicies, strategier och åtgärder som kan medverka till att minska hälsoskillnader genom att förändra fördelningen av sociala bestämningsfaktorer för hälsa. 

Regions for Health Network's arbete handlar bland annat om att visa på goda regionala exempel på arbeten för att minska skillnader i hälsa och som bidrar till implementeringen av Hälsa 2020. Ett exempel är just Västra Götalandsregionens erfarenheter av arbetet med att ta fram ”Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland”, som nu finns samlat i rapporten "Tackling health inequities; from concepts to practice. The experience of Västra Götaland". 

- I rapporten beskriver vi vår process; hur vi har arbetat för att få jämlikhet i hälsa att genomsyra en plan för ett socialt hållbart Västra Götaland, vilka hinder vi mötte, hur vi hanterade dem för att så småningom i september 2013 nå fram till att regionfullmäktige antog dokumentet, säger Göran Henriksson, samhällsmedicinsk rådgivare vid folkhälsokommitténs sekretariat.

Läs mer om rapporten, Regions for Health Network, Hälsa 2020 och Samling för social hållbarhet på Västra Götalandsregionens webbplats Folkhälsa

Pressinformation från WHO Europe, Regions for Health Network om årsmötet i Florens

Kontakpersoner för mer information
Göran Henriksson
, samhällsmedicinsk rådgivare, mobil 0709-94 85 43
Maria Berhé, utvecklingsledare, mobil 070-082 45 82

 



Kontaktperson: Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF