Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2011-10-28 14:20


På kommittén för folkhälsofrågors möte 28 oktober 2011

Bidrag beviljade till projekt för romer och till förstudie i Östra Göteborg


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 28 oktober 2011 (Pdf-fil).

För projekt Ett Gott Liv i Bergsjön - en förstudie beviljade kommittén för folkhälsofrågor Västra Götalands Bildningsförbund 12.000 kronor. Förstudien ska genomföras av Göteborgs folkhögskola genom intervjuer med människor bosatta i stadsdelen Östra Göteborg. Kännetecknande för denna stadsdel är en större andel invånare födda utomlands och att medelinkomst, förvärvsintensitet, utbildningsnivå, livslängd och hälsa ligger under genomsnitt i Göteborg. Studien ska omfatta kartläggning och behovsinventering. Resultatet ska ligga till grund för eventuella folkhälsoinsatser i området.

- Med denna förstudie kan vi förhoppningsvis få information om vilka folkhälsinsatser som skulle kunna bidra till att utjämna de skillnader som finns i stadsdelen, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson enheten för folkhälsofrågor: Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42 

Kommittén för folkhälsofrågor beviljade Västra Götalands Bildningsförbund 30.000 kronor för projekt Hälsosmedjan, som ska drivas i Vänersborg, Borås och Falköping. Syftet är att skapa mötesplatser där romer ges förutsättningar att stärka sin identitet och påverka sin situation. Projektdeltagarna ska själva delta i planering och organisering av innehållet i projektet. Målet är att bidra till att deltagarna ska hitta trygghet i skolgång och familjeliv. Västra Götalands Bildningsförbund samarbetar i projektet med Högskolan Väst, som driver projektet ”Empowerment och delaktighet hos Romer i Västsverige” och med ABF Västra Götaland och Hyresgästföreningen Region Bohus Älvsborg – Skaraborg.

- Projektet ligger helt i linje både med kommittén för folkhälsofrågors fokus på att skapa förutsättningar för en mer jämlik och jämställd hälsa och med regeringens planerade satsning i budgetpropositionen inför 2012 för att stärka romernas ställning, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson enheten för folkhälsofrågor: Åse Enkvist, tfn 0708-37 85 97
 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF