Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-05-30 14:45


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 30 maj 2013

Drogförebyggande arbete med och för romer samt språkutveckling med Astrid Lindgrens texter för nyanlända barn


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 30 maj 2013 (Pdf-fil).  

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 30 maj

En förlorad generation - drogförebyggande arbete med och för romer i Västra Götaland

Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté beviljade vid sitt möte den 30 maj Länsnykterhetsförbundet 235.000 kr för drogförebyggande insatser med och för romer i Västra Götaland i det treåriga projektet "En förlorad generation".

Undersökningar visar att i samtliga kommuner i Västra Götaland där romer bor har tablett- och narkotikamissbruket i gruppen ökat lavinartat de senaste fem åren. I projektet "En förlorad generation" kommer den ideella organisationen "Hela människan - socialt arbete på kristen grund", i samarbete med bland annat Romska rådet och andra romska organisationer, att genomföra föreläsningar om missbruk i romska organisationer, öka möjligheter för romska ungdomar att delta i fritidsaktiviteter, medverka i uppbyggandet av drogfria mötesplatser samt ge aktörer inom hälso- och sjukvården verktyg för bemötande av romska missbrukare och deras familjer. Målgruppen är ungdomar 15 år och äldre.

- Med projektet får vi möjlighet att förbättra uppväxtvillkoren för barn och unga i en grupp där ohälsan är stor. Att motivera och ge ungdomar möjlighet till en aktiv fritid och ökad närvaro i skolan förbättrar i förlängningen möjligheten till en god hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén.

Astrid Lindgrens texter ett verktyg i projektet "Saga och Texta" för nyanlända barns språkutveckling 

För det treåriga projektet "Saga och Texta" beviljade folkhälsokommittén Länsnykterhetsförbundet 71.000 kr. Syftet med projektet är att stärka nyanlända barns språkutveckling och möjlighet till en aktiv fritid. Projektet ska bedrivas i Lövgrädet i stadsdelen Angered i Göteborg och målgruppen är barn 7-14 år.

Projektet, som drivs av Junis IOGT-NTOs Juniorförbund, kommer att ledas av en teaterpedagog och kulturprojektledare med stor erfarenhet av tvåspråkighet och nyanlända. Förutom sagor från barnens egna kulturer kommer Astrid Lindgrens texter att vara basmaterial i språkutvecklingsarbetet. De har valts på grund av den styrka och de kvaliteter som barnen i hennes texter har och för att texterna är applicerbara på barns situation idag. 

- Genom att främja barns språkutveckling redan i tidig ålder ökar förutsättningarna att kunna följa och ta till sig skolundervisningen och i slutänden även möjligheten att lämna grundskolan med godkända betyg, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén.

 

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Anne Svensson, utvecklingsledare, tfn 0706-86 23 59.
Marlene Nilsson, utvecklingsledare, tfn 0702-29 90 50.



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-619 76 76. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF