Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2015-05-22 15:08


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 22 maj

Projekt beviljade för att följa förekomst av övervikt/fetma samt för en mer aktiv fritid och jämlik hälsa i Angered, Skövde, Borås


Forskning om socioekonomins och livsstilens betydelse för barns livsstil och vikt

Folkhälsokommittén beviljade Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet 326.304 kronor för 2015 års arbete inom projektet ”Kartläggning av längd, vikt och livsstil samt den hälsofrämjande potentialen för skolbarn som växer upp i olika områden i Västra Götaland”. 

De senaste decennierna har Sverige, i likhet med andra länder, drabbats av en ökning av övervikt och fetma som fördelar sig ojämnt i befolkningen. Idag har drygt 50.000 barn och ungdomar fetma i Sverige och sammanlagt har över 300.000 övervikt eller fetma. Västra Götalandsregionen arbetar för en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland. Att stödja barns och ungdomars möjligheter till hälsosamma levnadsvanor är en del av det arbetet.

- Att följa förekomsten av övervikt och fetma är viktigt om man ska kunna agera hälsofrämjande och förebyggande. Även om Sverige internationellt sett är ett homogent samhälle får barn i vårt land olika förutsättningar för hälsa under såväl barndom som vuxenliv, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.  

Under 2015 kommer forskarna att bearbeta insamlade data från skolor i Västra Götaland från 2008, 2010 och 2013. Det i sin tur ger möjlighet att jämföra förekomst och utvecklingen av fetma i Västra Götaland med hela landet samt värdera socioekonomins och livsstilens betydelse för barns livsstil och vikt.

Tidigare studier om levnadsförhållanden, vanor och hälsosam vikt inom forskningsprogrammet Children's Lifestyle and the Obesity epidemic (CLOE) som folkhälsokommittén gett bidrag finns beskrivna i publikationen "Forskning för en friskare generation".

Kontaktperson:
Annika Nilsson-Green, tfn 0708-93 17 17, avdelning folkhälsa Västra Götalandsregionen.

Projektstöd för aktiv fritid och jämlik hälsa i Angered, Skövde och Hässleholmen/Norrby 

Folkhälsokommittén beviljade Västergötlands Idrottsförbund och Västsvenska Idrottsförbundet 500.000 kronor för 2015 för det treåriga utvecklingsarbetet ”Gränslös idrott” som syftar till att bygga en idrottsrörelse i Västra Götaland där fler människor är involverade, fler upplever glädjen med fysisk aktivitet och glädjen i en föreningsgemenskap och i förlängningen motverka att idrott i Västra Götaland blir en klassfråga.

Utvecklingsarbetet ska genomföras i Angered i Göteborg, Hässleholmen/Norrby i Borås och i Södra Ryd i Skövde; områden där få har möjlighet att delta i idrottsaktivitet, bland annat av sociala och ekonomiska skäl. I dessa områden ska idrottsförbunden utifrån sina föreningar arbeta för att etablera en Streetsport-betonad verksamhet, genomföra utbildningsinsatser för befintliga och potentiella ledare och ungdomar samt skapa nätverk och samarbete mellan idrottsföreningar, kommunala och regionala verksamheter, organisationer samt näringslivet.  

Målet är att bidra till ett föreningsliv som bättre matchar de förutsättningar som finns i dessa områden och att skapa fungerande samverkansstrukturer för detta i lokalsamhället.

- Sedan ett år tillbaka har Västra Götalandsregionen tecknat en avsiktsförklaring med idrottsförbunden för samverkan kring åtgärder inom "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland" . Detta arbete är en del i vår samverkan, framför allt när det gäller att skapa förutsättningar för barn och unga som lever med små socioekonomiska resurser att ha en aktiv fritid och goda levnadsvanor, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.

Under förra veckan presenterade Centrum för idrottsforskning (CIF) sin rapport om socioekonomiska klyftor i ungdomsidrotten för regeringen. Läs mer på CIFs webbplats

Kontaktperson:
Maria Berhé, tfn 070-082 45 82, avdelning folkhälsa Västra Götalandsregionen.

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 22 maj 2015 (Pdf-fil) 

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 22 maj 2015



Kontaktperson: Gunnel Adler (MP), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0703-23 14 74, Håkan Linnarsson (S), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-44 29 16.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, koncernstab kommunikation Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF