Det finns ett tydligt samband mellan vår livsmiljö och vår hälsa. Bostadsförhållanden, tillgång till samhällsservice, livsmedelsbutiker, naturupplevelser, rekreation och goda kommunikationsmöjligheter har stor betydelse för hur vi mår.
Den 20 mars träffas i Kyrkans hus i Skövde ett 50-tal tjänstemän och regionpolitiker, som arbetar med folkhälso-, samhällsbyggnads- och sociala frågor, för föreläsning och workshop kring folkhälsa i samhällsplanering.
Program
09.00
Kaffe och registrering
09.20
Inledning
Jan Alexandersson (V) ordförande i folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen
09.30
S2020 - ett uppdrag i Göteborgs stad som ska leda till att sociala frågor får samma betydelse i kommunal planering som ekonomi och ekologi har.
Lars Lilled, verksamhetschef Social resursförvaltning, Göteborgs Stad
10.30
Trollhättan: Praktiskt exempel på socialt perspektiv i fysisk planering
Emma Josefsson, planarkitekt, Trollhättans Stad
11.00
Bensträckare
11.15
Hälsofrämjande stadsplanering
Marianne Dock, arkitekt Malmö stad
12.15
Lunch
13.00
Introduktion till Social konsekvensanalys (SKA), Barnkonsekvensanalys (BKA) och Kunskapsmatris.
Vanja Larberg, arkitekt, S2020, introducerar tre stödmodeller som utvecklas i samverkan inom Göteborgs stad.
13.15
Workshop på matris-mattan!
Vanja Larberg och Anna Johansen, processledare, ger en introduktion till en dialogform som grundar sig på matrisernas teman och skalnivåer. Formen kan användas som ett moment i en SKA eller BKA, men kan även fungera för andra typer av möten och dialoger. Konferensens deltagare möts i ett samtal där frågor om den byggda staden och det sociala livet möts.
14.30
Avslutande reflektioner
Media är välkomna att delta
Konferensen arrangeras av folkhälsokommitténs sekretariat Västra Götalandsregionen, folkhälsoplanerarna i kommunerna i Skaraborg och i Ale, Lerums, Partille och Melleruds kommun.