Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-08-21 11:20


Folkhälsokommitténs beviljade projektmedel

Samverkan kring barn 0-5 år i Tidaholms kommun för en mer jämlik hälsa


Tidaholms kommun vill säkerställa lika förutsättningar för en jämlik hälsa för alla barn, 0-5 år. Tidigare i år beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté Tidaholms kommun 375.000 kronor i projektmedel för detta arbete, som ligger i linje med folkhälsokommitténs uppdrag ” Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa”.

Den 21 augusti bjöd folkhälsokommitténs ordförande Jan Alexandersson (V) och Tidaholms kommunalråd Anna-Karin Skatt (S) in till en pressträff i Tidaholm för att berätta om satsningen.

- Den viktigaste insatsen är den som görs tidigt – då skapar vi förutsättningar för ett gott liv. Målet med projektet är att vi ska bli ännu bättre på att arbeta tillsammans för att tidigt kunna stötta dem som behöver det, säger Anna-Karin Skatt, kommunalråd i Tidaholm.

Ledordet i projektet är samverkan. Målet är att aktörer som MVC, BVC, Familjecentralen, utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen ska hitta vägar för att samarbeta i syfte att tidigt identifiera dem som är i behov av extra stöd. 

- Idag arbetar vi med den här frågan var och en från sitt håll. När vi istället gör det gemensamt, det är då vi blir starka. Det vinner alla på; det lilla barnet, familjen och samhället, säger Anna-Karin Skatt.

Syftet är att ta fram och sprida ett arbetssätt som även andra kommuner kan använda i sitt arbete med tidiga insatser för att minska skillnader i hälsa i befolkningen.

- I Tidaholm vill man skapa ett strategiskt och långsiktigt arbetssätt som stärker samverkan och överbryggar stuprörstänk när det gäller hälsofrämjande och förebyggande arbete för barn 0-5 år. Det stämmer väl överens med vårt uppdrag att stötta och sprida åtgärder för en mer jämlik hälsa i Västra Götaland, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen.

Kontaktpersoner:
Anna-Karin Skatt (S), kommunalråd Tidaholms kommun, tfn 070-175 93 97
Marie Anebreid, projektledare, Tidaholms kommun, tfn 0502-60 64 46
Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74,
Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
För mer information om Västra Götalandsregionens arbete "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa", se www.vgregion.se/jamlikhalsavast

För mer information om folkhälsokommitténs beslut om att bevilja Tidaholms kommun projektbidrag, se protokoll folkhälsokommitténs möte 21 mars 2014 sid 21 (30)



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF