Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-05-31 16:18


Kommittén för folkhälsofrågors möte 31 maj 2012

Projektmedel beviljade för forskningsstudie kring papperslösa barns hälsa och till 14 skolor för arbete för att minska antalet studieavhopp


Klicka här för samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontakuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 31 maj 2012 (Pdf-fil).

Forskningsstudie kring papperslösa barns hälsa, utveckling och välbefinnande

Vid mötet den 31 maj beviljade kommittén för folkhälsofrågor Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap 195.700 kr för år ett av tre i en forskningsstudie som syftar till att fördjupa kunskapen om hur papperslösa barn och ungdomar tolkar sin vardag, hur de hanterar motgångar och utmaningar i den extrema utsatthet som de befinner sig i och hur det inverkar på hälsa och välbefinnande. Resultatet av projektet kommer att sammanställas i en rapport med rekommendationer till praktiker och den kommer att presenteras vid en konferens riktad till praktiker, beslutsfattare och forskare. 

- Resultatet av den här studien kommer att vara till stor nytta för det regionala folkhälsoarbetet; särskilt för att förbättra informationsinsamling om hälsotillståndet i grupper som normalt inte deltar i undersökningar men som ur ett folkhälsopolitiskt perspektiv är oerhört viktiga att nå, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson:

Göran Henriksson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0709-94 85 43.
Eva Mattsson-Elofson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0705-58 25 93.

14 skolor beviljades medel för arbete för att minska antalet studieavhopp från grund- och gymnasieskola

För att stimulera arbetet för att minska antalet studieavhopp beviljade kommittén för folkhälsofrågor 535.000 kr fördelat på 14 skolor i Västra Götaland. De 14 skolorna kommer under höstterminen att arbeta på olika sätt för att förhindra att elever hoppar av grund- eller gymnasieskolan alternativt med åtgärder för att få avhoppade elever att återuppta studierna. De olika angreppssätten och den geografiska spridningen av skolorna ska ge förutsättningar för att få fram olika erfarenheter, för lokal förankring och för att bilda nätverk för utbyte av erfarenheter kring arbetet med att förebygga studieavhopp. 

Kontaktperson:

Lars Paulsson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0706-83 06 90.
Anna Svensson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0706-86 23 59.

Metodmaterial för att öka möjligheterna till jämställd vård och omsorg för personer med intellektuell funktionsnedsättning 

För att implementera metodmaterialet "Fördom och stolthet", bland annat genom tre utbildningsdagar (Skövde, Borås och Göteborg) under hösten 2012, beviljade kommittén för folkhälsofrågor Forum Skill 317.070 kr. Syftet med material, som består av en lättläst bok, en kortlek med tillhörande handbok och en dokumentärfilm, är att synliggöra och förändra de föreställningar och normer, framförallt kring sexualitet, som ligger till grund för diskriminering och kränkande behandling. Målgruppen är personer med intellektuell funktionsnedsättning samt personal inom kommunal daglig verksamhet, gruppbostäder och habilitering och sociala företag. De tre utbildningsdagarna riktar sig till chefer och personal i kommunala omsorgs- och habiliteringsförvaltningar - totalt 150 personer.

- För att skapa förutsättningar för att personer som har intellektuella funktionsnedsättningar ges rätt till jämställd vård och omsorg är det viktigt att personal inom t ex daglig verksamhet och habilitering får utbildning och därmed möjlighet till ökad förståelse och kunskap både om funktionalitet och sexualitet, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson:

Åse Enkvist, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0708-37 85 97.
Lars Paulsson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0706-83 06 90.
 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen


Läs meddelandet som PDF