Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-04-18 15:45


Folkhälsokommitténs möte 18 april 2013

Presentation av Elisabeth Rahmberg - ny folkhälsochef och beslut om projektbidrag för att främja åldrande med livskvalitet


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 18 april 2013 (Pdf-fil).  

Elisabeth Rahmberg ny folkhälsochef i Västra Götalandsregionen sedan 15 april

Elisabeth Rahmberg, ny folkhälsochef i Västra Götalandsregionen sedan 15 april 2013, deltog den 18 april i sitt första möte med folkhälsokommittén där hon bland annat presenterade sin syn på folkhälsoarbetet.

− Folkhälsoarbetet är en av vår tids största utmaningar för att lyckas med vårt välfärdsuppdrag. Själv har jag har jobbat med folkhälsofrågor varje dag fast på kommunal nivå. Att nu ta sig an frågorna på en övergripande regional nivå blir en ny utmaning. Det känns som jag fått ett stort förtroende att vara med och leda detta viktiga arbete.

Elisabeth gav också sin syn på hur samhällets strukturer påverkar individer och folkhälsan.

− Det har blivit tuffare för många människor som har problem på olika sätt. Fokus ligger mer på individen än på samhället. Det ställs helt andra krav på individen för att få ta del av välfärdssystemet i dag. Jag skulle vilja se en starkare debatt om hur samhället faktiskt påverkar individer och folkhälsan och vilken betydelse samhällets strukturer har för detta.

Film om hbtq och åldrande

Vid mötet den 18 april beviljade folkhälsokommittén RFSL Göteborg 300 000 kr för att fortsätta arbetet med filmen "När regnbågen grånar - en film om hbtq och åldrande". Syftet med filmen är att synliggöra en grupp som idag är osynliggjord och att visa att gruppen äldre hbtq-personer är en heterogen grupp. Filmen, som ska vara klar hösten 2013, riktar sig till beslutsfattare som arbetar med frågor kring äldre och kommer att användas inom RFSLs utbildningsverksamhet.

- Beslutet ligger helt i linje med vårt arbete att minska skillnader i hälsa i Västra Götaland. Bland hbtq-personer ökar förekomsten av psykisk ohälsa men endast ett fåtal studier är gjorda med fokus på just äldre hbtq-personer. Behovet är därför stort av att synliggöra gruppen och att på börja ett samtal kring bemötande av äldre hbtq-personer, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén.

Kontaktperson

Anne Svensson, folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0706-86 23 59.

Studiegrupper i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan för ökad integration och deltaktighet bland äldre invandrare

Västra Götalands Bildningsförbund beviljades 218 000 kr för projektet "ABF Göteborg och EI WISH*: Att dela och sprida kunskap", som handlar om att ta fram ett utbildnings- och studiematerial riktat till målgruppen äldre invandrare om samhällets service och individens rättigheter och skyldigheter. Materialet, som ska bygga på tidigare erfarenheter från det så kallade EI WISH-projektet (Elderly Immigrants Wellbeing In a Second Home), ska användas i utbildning av studiegruppsledare i invandrarföreningar i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan och det ska översättas till arabiska, persiska, kurdiska, serbo-kroatiska, turkiska och somaliska.

- Att ha kunskap om sina rättigheter och skyldigheter är viktigt för att känna sig delaktig i och ha möjlighet att integreras i samhället. EI WISH-projektet, som vi var med och finansierade 2011, visade att denna kunskap är låg eller på gränsen till obefintlig bland flertalet äldre invandrare. Med detta projekt kan vi skapa förutsättningar för denna grupp att få kunskap och därmed möjlighet att vara delaktiga, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén.

Kontaktperson

Agneta Eriksson, folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0705-34 84 21.

*Under 2011 beviljade folkhälsokommittén Chalmers Industriteknik (CIT) projektmedel för projektet EI WISH - Elderly Immigrants Wellbeing In a Second Home. CIT arbetar bland annat med sociala innovationsprojekt och syftet med EI WISH var att skapa förståelse för de behov som äldre invandrare har när det gäller att åldras med värdighet. Det syftade också till att sprida den erhållna kunskapen om förutsättningar för äldre invandrares välmående till olika intressenter som etniska föreningar, personal inom äldreomsorgen, politiker, tjänstemän och familjer samt ett ökat samarbete mellan intressenterna.



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-619 76 76. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen


Läs meddelandet som PDF