Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2015-04-24 15:48


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 24 april

Svar på remiss från Göteborgs Stad om handlingsplan för fattiga EU-medborgare


Vid sitt möte den 24 april beslutade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté att avge yttrande till regionstyrelsen på remiss från Göteborgs Stad om kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de övriga kommunerna i Göteborgsregionen.

Utifrån uppdraget att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa och ett social hållbart Västra Götaland ställer sig folkhälsokommittén positiv till handlingsplanens syfte och framför bland annat följande synpunkter:

- Folkhälsokommittén ser positivt på intentionerna kring samverkan över organisationsgränser och önskar att offentliga aktörer på alla nivåer tillsammans kan ta ett helhetsgrepp om hur vi skapar så goda förutsättningar som möjligt för fortsatt samverkan med civilsamhället, gärna inom ramen för överenskommelserna.

Sedan november 2014 finns en överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin som syftar till att tillsammans utveckla välfärden. Den sociala ekonomin kan ses som det arbete som sker inom den ideella sektorn, i ekonomiska föreningar och/eller kooperativ och som varken är privat eller offentligt.

- Folkhälsokommittén vill särskilt betona vikten av att utgå från konventionen om barnets rättigheter. Här önskas att kommunerna har ett mer proaktivt förhållningssätt och aktivt erbjuder barn till EU-medborgare i socialt utsatta situationer möjlighet att delta i bland annat skolundervisning.

- Folkhälsokommittén vill även betona vikten av att handlingsplanens åtgärder görs konkreta och att ansvaret för respektive åtgärd så långt som möjligt tydliggörs för att säkerställa att de goda intentionerna i handlingsplanen fullt ut får genomslag.

Kontaktperson
Maria Berhé, utvecklingsledare avdelning folkhälsa, tfn 070-082 45 82.

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 24 april 2015 (Pdf-fil)

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 24 april 2015



Kontaktperson: Gunnel Adler (MP), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0703-23 14 74, Håkan Linnarsson (S), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-44 29 16.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, koncernstab kommunikation Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF