Det övergripande nationella hälsopolitiskamålet är att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor i hela befolkningen. Hälso- och sjukvården har en viktig roll för att nå detta mål men mycket av det som orsakar ohälsa och sjukdom ligger utanför hälso- och sjukvårdens möjligheter att påverka, t ex människors levnadsvillkor och arbetsmiljö. Här krävs istället hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Dessa insatser är i många fall effektiva men de implementeras inte i den utsträckning de borde. Detta beror bland annat på att det saknas kunskap om hur kostnadseffektiva de är.
Men, att enbart satsa på de insatser som är kostnadseffektiva kan leda till att hälsotillståndet ökar i grupper som redan har god hälsa och minskar i grupper med sämre hälsa. Detta i sin tur leder till en minskad jämlikhet i hälsa bland befolkningen, vilket strider mot det övergripande folkhälsopolitiska målet.
Kan hälsoekonomiska metoder tillämpas på hälsofrämjande och sjukdormsförebyggande insatser och i så fall hur? För att belysa och diskutera de etiska dilemma som kan uppstå vid en okritisk tillämpning av hälsoekonomiska metoder inbjuder Ledarforum för folkhälsa, Ekonomidirektörernas nätverk, Sveriges Kommuner och Landsting, Statens folkhälsoinstitut och Västra Götalandsregionen - Folkhälsokommitténs kansli - till ett symposium i Göteborg, kring hälsoekonomiska metoder och etiska perspektiv på resursfördelning.
Vid konferensen medverkar:
Dag 1
Johan Jonsson, folkhälsochef Västra Götalandsregionen
Inna Feldman, statistiker Uppsala läns landsting
Pia Johansson, hälsoekonom Stockholms läns landsting
Kjell Ola Engman, ekonom Landstinget Sörmland
Lars Hagberg, hälsoekonom Örebro läns landsting
Dag 2
Gunvor G Ericsson (mp), riksdagsledamot och folkhälsopolitisk talesperson Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi Stockholms universitet
Merete Mazzarella, professor i nordisk litteratur Helsingfors universitet
Lars Lindholm, professor i hälsoekonomi Umeå universitet
Göran Rosenberg, författare och journalist (moderator)
Karin Engdahl (s), regionråd och ordförande i Folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen
Datum och tid
Tisdag 8 april kl. 13.00-16.30 och onsdag 9 april kl. 9.00-15.30
Plats
SAS Radisson Hotel, Göteborg
Konferensen vänder sig främst till förtroendevalda och tjänstemän med intresse för folkhälsofrågor och resursfördelning.
Media är välkomna att delta under dagsaktiviteterna.
Hela programmet 8 och 9 april: Hälsoekonomi och etik - ett resursfördelningsperspektiv
Välkomna!