Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté beviljade i februari Regional SIOS Göteborg i Västra Götaland* 150.00 kr för att ta fram en film om äldre, mångkultur och trygghet och som speglar äldre invandrares vardag och behov. Den 24 november premiärvisas filmen på biografen Draken i Göteborg i samband med en minimässa om äldre, mångfald och trygghet. Omkring 800 personer har anmält deltagande i arrangemanget.
Folkhälsokommitténs ordförande Karin Engdahl (S) och vice ordförande Tommy Larsson (KD) finns på plats vid premiären och i folkhälsokommitténs kanslis monter i minimässan finns Anne Svensson och Agneta Ericsson, utvecklingsledare.
Filmens titel är "Väskan - en film att inte bli rädd för, en stumfilm av äldre om äldre, för mångfald och trygghet". Den vänder sig till alla pensionärer i Sverige, inflyttade eller infödda och till alla som i sitt arbete eller i föreningslivet möter äldre i vardagen.
Filmen är tänkt att användas i samtal kring såväl trygghetsskapande och hälsofrämjande idéer som kunskapsspridning om att förebygga brott, bränder och fallskador. Den lyfter också frågan om stöd till brottsutsatta. Med filmen följer en handledning med råd och tips, exempel ur verkligheten och frågeställningar som stöd för samtalen.
Processen kring arbetet med filmen följs och utvärderas av Göteborgs universitet genom så kallad aktionsforskning och delfinansieras av folkhälsokommittén.
- Ökad kunskap och förståelse skapar förutsättningar för ökad jämlikhet i hälsa. Vi vill se om film kan vara ett effektivt hjälpmedel för att överbrygga språksvårigheter och därmed öka möjligheten att ta till sig och förstå ett budskap, säger Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén Västra Götaland.
Plats: Kongressalen Folkets Hus och Biografen Draken, Järntorget, Göteborg
Tid: 24 november 2010 kl 12.30–16.30
Kontaktpersoner folkhälsokommitténs kansli:
Anne Svensson, tfn 0733-64 86 12, Agneta Eriksson, tfn 0705-34 84 21.
*Inom Regional SIOS är 16 olika etniska grupper verksamma och över 70 föreningar. Regional SIOS arbetar för integrationsfrågor, ett aktivt deltagande i demokratiprocessen och med jämställdhetsfrågor. Målgrupper är barn och unga, kvinnor samt seniorer.