Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2009-03-17 07:00


Västra Götalandsregionen inbjuden till dialog med regeringen om skolmåltiden


Regeringen har bjudit in Skolmatsakademin som en av tjugo nyckelaktörer för att diskutera framtidens skolmåltider den 18 mars i Stockholm. Skolmatsakademin finansieras av Folkhälsokommittén och Miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med kommuner och stadsdelar. Inbjudna till dialogmötet med folkhälsominister Maria Larsson, utbildningsminister Jan Björklund och jordbruksminister Eskil Erlandsson är aktörer som är ansvariga för skolmaten, elever, skolor, ideella organisationer och myndigheter. Skolmatsakademin representeras vid mötet av Anna Säfsten från Skolmatsakademins styrgrupp.

Västra Götalandsregionen kommer att lyfta fram skolmåltiden som en självklar del i skolans verksamhet med samma status som undervisningen.

- Vi kommer också lyfta att skolmåltid kräver kompetens dels hos de som ansvarar för den, dels hos de som producerar den. Vår strategi är att samverka med Skolmatens Vänner samt branschföreningen Kost och Näring och gemensamt driva frågan om lagstiftning om en lägstanivå på skolmaten samt att krav ställs på kostkompetens i kommuner och stadsdelar, säger Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen.

Skolmatsakademin är ett samverkansprojekt mellan 17 kommuner och stadsdelar i Västra Götaland samt Västra Götalandsregionen. Syftet med Skolmatsakademin är att skapa förutsättningar för goda skolmåltider i offentlig regi, öka kunskapen om matens påverkan på hälsan och miljön samt att verka för en positiv attityd till skolmåltiden. För ytterligare info, se www.vgregion.se/skolmatsakademin.
De kommuner som ingår i Skolmatsakademin är Alingsås, Färgelanda, Göteborg (SDF Centrum, Härlanda, Högsbo, Torslanda och Tynnered), Herrljunga, Hjo, Härryda, Lysekil, Orust, Partille, Skövde, Tibro, Ulricehamn och Vänersborg.



Kontaktperson: Josefina Bodin, projektledare Skolmatsakademin, tfn 0702-48 01 18, Johan Jonsson, folkhälsochef Västra Götalandsregionen, tfn 0706-82 21 00.
Presskontakt: Angélique Rooth, Folkhälsokommitténs kansli, tfn 0761-45 63 85


Läs meddelandet som PDF