Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-02-02 07:00


Konferens i Göteborg 3 februari

WHO medverkar i Västra Götalandsregionens arbete för jämlik hälsa


Ojämlikhet i hälsa ökar inom många länder i Europa. Enligt Zsuzsanna Jakab, regiondirektör vid WHOs Europakontor i Köpenhamn, spelar politiska organ på regional och lokal nivå allt större roll för befolkningars hälsotillstånd runt om i Europa.

Det regioner gör för att minska ojämlikhet i hälsa är därför viktigt för WHO, som den 3 februari medverkar i konferensen ”Samling för social hållbarhet – handlingsplan för jämlik hälsa i hela Västra Götaland” som Västra Götalandsregionen arrangerar i Göteborg.

- Kunskap om vad man praktiskt kan göra för att minska ojämlikhet i hälsa – vad som fungerar och vad som inte fungerar – är avgörande för hälsotillståndet i dagens Europa. Konferensen i Göteborg som vi medverkar i den 3 februari är därför mycket relevant och vi ser fram emot att vara en del i detta arbete framöver, säger Erio Ziglio, chef för World Health Organization European Office for Investment for Health and Developement.

Under benämningen ”Samling för social hållbarhet – handlingsplan för jämlik hälsa i hela Västra Götaland” ska Västra Götalandsregionen under detta året, i samverkan med länets kommuner och samordningsförbund, statliga myndigheter, föreningslivet och fackliga organisationer, ta fram en handlingsplan för jämlik hälsa i hela Västra Götaland som ska innehålla hundratalet konkreta åtgärder – lokalt, regionalt och nationellt – som har störst sannolikhet att minska skillnader i hälsa i Västra Götaland.

Läs mer om regionfullmäktigeuppdraget "Samling för social hållbarhet - handlingsplan för jämlik hälsa i hela Västra Götaland" på webbplatsen www.vgregion.se/jamlikhalsa.



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF