Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2010-03-26 14:45


Folkhälsokommitténs sammanträde 26 mars 2010

Folkhälsokommittén finansierar projekt för att öka barns delaktighet och inflytande


Att ge barn möjlighet till reellt inflytande i skola och samhällsliv. Det är syftet med Rädda Barnens projekt "Inflytande - på riktigt!" som finansieras av Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté och kulturnämnd.

Projektet startade i augusti 2009 och bedrivs i dagsläget på fyra högstadieskolor i Västra Götaland - Erikslundskolan i kommundelen Sjöbo i Borås, Hagaskolan i Dals Ed, Paradisskolan i Trollhättan och Önneredskolan i stadsdelen Tynnered i Göteborg. Under hösten 2009 har 77 politiker, tjänstemän och skolpersonal utbildats i hur barns inflytande kan realiseras och sedan december 2009 har eleverna bland annat diskuterat vilket inflytande de vill ha och hur det ska gå till.

Detta har resulterat i konkreta förslag. Några exempel är att man i Sjöbo vill starta en Face book-grupp med kommundelschefen som administratör. I Dals Ed vill man anordna speldagar då elever, politiker och tjänstemän kan mötas och prata genom att spela spel tillsammans. I Trollhättan föreslår man schemaläggning av inflytandegrupper - till exempel elevråd, matråd och kulturråd. Även i Tynnered är man intresserad en sådan lösning. Där föreslår man också att eleverna ska få större inflytande över temadagarna i skolan och former för det. I alla kommunerna vill man avsätta en pott med pengar som ungdomar kan söka medel från. Medlen ska beviljas av ungdomar.

Projektet ska drivas under tre år och målet är dels att det i medverkande kommuner och skolor ska finnas möjlighet till inflytande; eleverna ska veta var de kan vända sig för att uttrycka sina åsikter, att det finns kanaler för detta och att de får återkoppling, dels att eleverna upplever att de har ett reellt inflytande.

- Att som barn bli lyssnad till är en rättighet enligt FNs barnkonvention. Men, få barn vet hur de kan påverka samhället och hur de ska föra fram sina åsikter till de som bestämmer. Med "Inflytande - på riktigt!" får barn, föräldrar och politiker möjlighet att tillsammans skapa strukturer för hur barn kan vara med och påverka skola och samhällsliv, säger Karin Engdahl (S), ordförande i folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen.

Kontaktpersoner

Lina Lanestrand, verksamhetsutvecklare, Rädda Barnen Region Väst, tfn 0733-58 65 90.
Rutger Gram, tfn 0706-23 65 42 och Eva Mattsson-Elofson, tfn 0705-58 25 93, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.

(Pdf-fil) Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs möte, 26 mars 2010.



Kontaktperson: Karin Engdahl (S), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907, Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100,
Presskontakt: Angélique Rooth, 0761-456385, Folkhälsokommitténs kansli.


Läs meddelandet som PDF